×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Külföld

Megkezdte Róma püspöke péteri szolgálatát - Frissített!

2013.03.19 - 10:41
Megosztás :
 • Megkezdte Róma püspöke péteri szolgálatát - Frissített!

  Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról beszélt Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdésekor, a Szent Péter-bazilika előtt tartott szentmisén elhangzott beszédében kedden délelőtt.

  A pápa először a keleti egyházak pátriárkáival Szent Péter apostolnak a bazilika főoltára alatti sírjánál imádkozott.

  Elővették a még hétfőn az apostol sírjánál elhelyezett pápai jelvényeket, a palliumot és a halászgyűrűt.

  A Szent Péter-bazilika belül teljesen üres volt, csak a bíborosok álltak fehér miseruhában az oltár körül.

  A bazilikából a pápa és a bíborosok kivonultak a Szent Péter térre, ahol a bazilika előtti szabadtéri oltárnál tartanak misét.

  Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról beszélt Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdésekor, a Szent Péter-bazilika előtt tartott szentmisén elhangzott beszédében kedden délelőtt.

  Köszönetét fejezte ki, hogy első nyilvános szentmiséjét Szent József, Jézus nevelőapja ünnepén mutathatja be. Emlékeztetett arra, hogy elődje, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger) nevenapja is e napon van, és kérte, hogy a hívek vegyék körül őt imádsággal, szeretettel.

  Beszédében az evangéliumi szakaszra utalt, amelyet ősi hagyomány szerint görögül, az evangélium eredeti nyelvén olvasott fel egy görög diakónus. Szent József feladata az volt - mondta -, hogy "kustos" (védelmező) legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust. Ez kiterjed az egész egyházra, őrzi és védelmezi Krisztus misztikus testét, az egyházat, amelynek a Szent Szűz az előképe.

  Az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania - mondta az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa a szolgálatának megkezdése alkalmából a Vatikánban tartott szentmisén.

  "Legyünk figyelemmel az egész teremtett világra, a környezetre és minden élőlényre, különösen az elesettekre, szegényekre" - jelentette ki szentbeszédében Ferenc pápa.

  A hatalom mindig szolgálat, a pápa szolgálata, hogy megőrizze Isten népét - mondta a katolikus egyházfő. Hozzátette, csak aki szeretettel és gyöngédséggel szolgál, az tud megőrizni. Hangsúlyozta, hogy a gyengédség nem a gyengeség, éppen ellenkezőleg, az erős lélek jele.

  A pápa arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy ők is legyenek a teremtett világ őrzői.

  Ferenc pápa megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt mintegy százezer embert, majd kíséretével fél tizenkettő körül visszavonult a Szent Péter bazilikába, ahol fogadja a beiktatásán megjelent politikai vezetőket, köztük 31 államfőt és 11 miniszterelnököt.

  Magyarul

  Ferenc pápa magyar nyelven köszönte meg Magyarország üdvözletét, amelyet Áder János államfő mondott az új egyházfőnek a szertartást követő audiencián - tudatta Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI-vel kedden.

  Áder János köztársasági elnök a szentmise után audiencián találkozott a katolikus egyház új vezetőjével.

  Altorjai Anita elmondta, hogy a magyar köztárasági elnök üdvözletében jó egészséget és erőt kívánt Szent Péter szolgálatához Ferenc pápának Magyarország nevében, amire az új egyházfő az "Isten éltesse" szavakkal válaszolt magyar nyelven.

  A televíziós kommentárokban elhangzott, hogy ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát "beiktathatná". Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a Lateráni Bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepélyes szentmisét fog bemutatni.

  A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.

   

  Korábbi hírek: 

   

  Megtelt a Vatikán

  Zsúfolásig megtelt a Szent Péter tér és környéke Ferenc pápa székfoglalási szentmiséjére. Az egyházfő kedd reggel telefonon szólt az argentin hívőkhöz is.

   

  A tömeg órákkal a szertartás kezdete előtt megindult. A római metró fél hatos indulásakor már emberáradat várakozott az állomásokon, hogy eljusson a Szent Péter térhez közeli megállóba. A felszíni tömegközlekedést és az autósforgalmat a Vatikán környékén teljesen leállították, csak gyalogosan lehetett megközelíteni a pápai államot.

  "Végre esernyő nélkül látjuk a pápát!" - mondták a napsütésben a Szent Péter tér felé siető emberek, akik a pápává választás estéjén esőben ünnepelték Ferencet. "Az egész világ ezt az eseményt követi, nem hiányozhattunk!" - mondták mások az MTI-nek.

  Sokan hangoztatták, hogy a Szent Péter téren voltak XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor és beiktatásakor is, az idősebbek II. János Pál 1978-as beiktatásán is részt vettek, sőt VI. Pál 1963-as beiktatásán is.

  "Ferenc pápa más mint elődei, új egyházat képvisel!" - ismételték a rómaiak.

  A Szent Péter térnél már reggel fél hét, a tér megnyitása előtt sorokban álltak olaszok és külföldiek. Elsők között érkeztek meg a Szent Egyed közösség és a Comunione e Liberazione katolikus mozgalom tagjai. Több transzparenst látni a Szent Péter-bazilika előtt, egyik a jezsuitákat élteti, egy másik Ferenc pápát, olyan feliratokkal, mint "Ferenc veled vagyunk!".

  A tömegben látni argentin, olasz, vatikáni, magyar, lengyel, brazil, amerikai és még angolai zászlót is.

  A tömeget csoportokban engedték be a Vatikán és az Angyalvár közötti sugárútra az erre az alkalomra felállított kapuknál álló rendőrök. A tér közelében fémdetektorral ellenőrizték az érkezőket.

  A hangulat nyugodt. A hívők csendben imádkoznak.

  A szabadtéri oltár két oldalán már elfoglalta helyét a több mint 130 állami és egyházi delegáció is.

  Ferenc pápa a beiktatása előtt telefonon jelentkezett be a Buenos Aires-i Plaza de Mayo téren, ahol az ottani székesegyház előtt óriásvásznakon közvetítik majd egyenesben a misét.

  "Együtt haladjunk! Vigyázzunk egymásra! Az Úr jó és mindig megbocsát! Ne féljetek!" - mondta II. János Pál beiktatási beszédének ismert mondatát idézve. Ferenc pápa arra kérte az argentinokat, hogy ne feledjék el "öreg püspöküket".

  A pápa 8 óra 50 perckor hagyta el vatikáni szálláshelyét, a Szent Márta-házat, és nyitott terepjáróval körbejárta a Szent Péter teret. Ez az első alkalom, hogy az egyházfő beiktatása a hívők köszöntésével kezdődött. Ezután a pápa a bazilika főoltárához megy, ahol a szertartás kezdődik. Onnan a bíborosokkal és a pátriárkákkal visszatér a Szent Péter térre, ahol a bazilika előtti szabadtéri oltárnál koncelebrál misét.

  A téren álló négy óriásvásznon közvetítik a bazilikában zajló szertartást.

  A pápa "nagyszabású, de egyszerű" szentmisét szeretne - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az olasz sajtó szerint beiktatási beszédében Ferenc pápa a "nyitott egyházról" fog beszélni.

   

   

   Ferenc pápa körbejárta Szent Péter teret

  Székfoglalási miséje előtt Ferenc pápa fehér színű nyitott autóval körbejárta a zsúfolásig megtelt Szent Péter teret.

  Pár perccel a hivatalos programban feltüntetett időpont előtt érkezett meg a Szent Péter térre a Ferenc pápát szállító autó. Amikor a jármű feltűnt a téren, a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Olaszok és külföldiek zászlóikat lobogtatták. "Viva il papa!" (Éljen a pápa!) - kiabálták.

  Az egyházfő a nem páncélozott terepjárón állva üdvözölte az őt éltető tömeget, s elődeinél hosszabb kört tett a téren.

  A tömegben az autó többször megállt, a pápa leszállt és személyesen adta áldását gyerekekre és egy betegre is, aki kerekes székről nyújtotta felé a kezét. A biztonsági emberek igyekeznek követni a pápát, aki maga döntötte el, hol kíván megállni és leszállni a járműről. A terepjárón a pápa mellett volt Alfred Xuareb, XVI. Benedek személyi titkára és Sandro Mariotti, a nyugalmazott pápa volt inasa is.

  A mosolygós pápa a kezével integetett a hívőknek és többször is azt mondta olaszul, hogy Ciao! (Szervusztok!)

  "Messziről jöttél, de máris meghódítottál bennünket!" - olvasható az egyik magasba tartott transzparensen.

  A térről a pápa a Szent Péter-bazilikába ment, ahol megkezdődik a beiktatási szertartás.

  Ferenc pápa megérkezett a Szent Péter térre

  A beiktatási szertartás nyitányaként Ferenc pápa fehér színű nyitott terepjárón elkezdte körbejárni a Szent Péter teret kedd reggel.

  Pár perccel a hivatalos programban feltüntetett időpont előtt érkezett meg a térre a katolikus egyház új vezetőjét szállító terepjáró.

  A Szent Péter tér teljesen megtelt, a tömegben egy gombostűt sem lehet leejteni.

  Amikor a jármű feltűnt a téren, a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Olaszok és külföldiek zászlóikat lobogtatják. "Viva il papa!" (Éljen a pápa!) - kiabálják.

  A pápa elődeinél hosszabb kört tesz a téren. A tömegben a terepjáró megállt, a pápa leszállt és személyesen adta áldását gyerekekre és kerekes székes hívőkre.

  Cookie