×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Jegyzet

Meglepő történet

2021.08.17 - 19:39
Megosztás:
Meglepő történet
Huszonéves lánnyal utaztam, aki elmondta, hogy kissé fáradt, mert zakuszkát készített, és nem is kis mennyiségben. Többen fültanúi voltunk, és valamennyien felkaptuk a fejünket, hiszen nem hall mindennap ilyet az ember. Pedig ez lenne a természetes, hiszen most van a berakások ideje, amikor lehetőség van a zöldségek és a gyümölcsök konzerválására.

Amiatt is jelentősége van ennek, mert egy ideje itt-ott naponta hallunk, olvasunk a hazai termékek fogyasztásának a fontosságáról. Úton-útfélen halljuk, mennyire fontos a hazai élelmiszerek fogyasztása, nem csupán azért, mert azzal erősödik a helyi gazdaság, hanem főként amiatt, mert a helyi termékek remélhetőleg egészségesek: vegyszermentesek, jóízűek stb.

Annak, hogy meglepődtünk a lány kijelentésén, egészen más oka van. A mindennapokban azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebben foglalkoznak napjainkban befőzéssel. Ezt azzal magyarázzák, hogy nincs rá idő, és amúgy is bármit meg lehet vásárolni az üzletekben hasonló minőségben, ízben stb., ezek pedig olcsóbbak, mintha otthon készítenénk el. Magyarázatnak jó, úgy teszünk, mintha egyetértenénk, de az egészet átgondolva más a helyzet. A boltokban megvásárolható konzervekről azt is lehet feltételezni, hogy a boltokban megmaradt zöldségekből és gyümölcsökből készülnek, bár az sem megnyugtatóbb, ha kizárólag erre a célra termesztett nyersanyagokból állítják elő őket, amiket vegyszerekkel, rövid idő alatt nevelnek fel. Ezeknek a termékeknek a címkéin ott szerepel a minőségi, az egészséges stb. jelző.

Mi a helyzet akkor a sokat reklámozott helyi termékekkel? A bolti termékeket nem lehet betiltani, hiszen a vásárlónak joga van eldönteni, hogy a boltokban vagy a kistermelői piacokon felkínált zöldséget, gyümölcsöt vagy az azokból készült termékeket vásárolja meg. Nagyon sok vásárló a helyi termelők áruinak a minőségében sem bízik, arra hivatkozva, hogy ők is rákényszerülnek a vegyszerek használatára, mert a mai vásárlók nagy része már nem a minőséget keresi, hanem a tökéletesen kinéző árut. A minőség amúgy is szezonális termék, amit a kistermelők képtelenek rendszeresen a piacra szállítani.

A lány, akiről fentebb beszéltünk — mint ahogy azt mesélte —, nem azért készítette a zakuszkát, és nem azért készít más befőtteket, mert az egészségesebb, higiénikusabb, jobb, mint a bolti, hanem azért, mert náluk a családban kisgyerek korától ez volt a szokás. Nem volt teher, nem volt fárasztó, nem próbált meg soha elmenekülni az ilyen jellegű munka elől, hiszen ott volt mindig a sikerélmény, hogy elkészült, és jó. Ma már az az igazi sikerélmény, hogy ő készíti el egyedül. A hozzávalókat pedig egy olyan ismerősétől szerzi be, akihez gyakran eljár, és látja, hogyan nő a hagyma, a paprika, a paradicsom… Arra nem vállalkozik, hogy a szükséges alapanyagokat megtermelje, mert a munkája miatt erre nincs ideje, de segít egy helyi termelőt, aki ebből él.

Elek György

Cookie