×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Olvasó hangja

Megmondom a tutit!

2020.01.28 - 15:41
Megosztás:
Megmondom a tutit!

Lassan-lassan az idegeimre megy az emberi butaság, hülyeség, hogy finoman fogalmazzak. Felmelegített téma a bankkártya ördögi csipje, a wifi- és újabban az 5G hálózat „sugárzása”. De a szombati maximum az volt, amikor egy intelligens hölgy szerint a csipes személyi igazolvány elvágja az ember másvilági boldogulásának az útját. Még jó, hogy az ortodox egyház hivatalosan kinyilvánította, hogy semmi ellenvetése nincs a csipek ellen (főleg, ha azok bankkártyán vannak, hihi).

Sokan tudják, hogy valamikor az 1800-as években, amikor elindult az első vonat Angliában, annyira féltek a „vasparipa” sebességétől, hogy egy zászlós gyalogosnak kellett a mozdony előtt haladnia, nehogy megijedjenek és meghaljanak a két- és négylábúak. Ugyanilyen félelem és iszonyat fogadta az első repülőket, de a telefont is az ördögtől valónak tartották. Minden technikai újdonság megkapta, megkapja a saját ellenzőit.

Ami most elindult az 5G-s hálózat ellen, az a média útján teljesedik ki. Szép is látni, amikor tisztes háziasszonyok és bajuszos, ősz nyugdíjasok felsorakoznak egy-egy aktivista mögé, aki fennhangon — és nyomtatott táblákon — hirdeti az új hálózat veszélyességét, hangsúlyosan a politikusok és üzletemberek hasznára és a rendes emberek egészsége, élete ellen való hatásait.

Amikor elindult a mobiltelefonok hirtelen elterjedése, sokan kritizálták ezek rákkeltő, avagy a férfiak nemzőképességére kifejtett hatását. Azonnal megjelentek úgynevezett „tudományos” munkák a sok fül- és agyrákos (!) emberről, akik úgymond túlzásba vitték a mobilhasználatot. Ekkor futott fel a drótos fülhallgatók elterjedése, és javasolták a telefonoknak a zsebből való eltávolítását. Mondjuk az a pár felgyulladó, rosszul kezelt és töltött mobil is közrejátszott az ellenérzésekben.

Senki nem vitatja, hogy minden elektromos berendezés — legyen az lámpa, rádió, mikrohullámú sütő, tv, mobiltelefon — sugároz bizonyos mennyiségű és frekvenciájú energiát. Az is igaz, hogy akár a városi trafóházakban zümmögő áramátalakítók is sugároznak. De mióta a Tesla elindította hódító útjára a váltóáramot, minden modern környezetben sugaraktól pásztázott térben élünk. Eddig viszont csak önjelölt „tudósok” bizonyították úgymond ennek valamilyen hatását.

Az 5G elnevezés az ötödik generációs mobilhálózat rövidítése, és egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiát takar. A jelenleg is használatos 4G közvetlen utódjának számít, annak továbbfejlesztett változata. De a mai hálózatokon, adótornyokon nem működik, rövidebb is a hatótávolsága, ellenben sokkal szélesebb tartományban, sokkal több és tízszer gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé jóval gyorsabb válaszidővel. Ez azt jelenti, hogy gyors és jó minőségű videókat, beszélgetéseket és adatcserét tudunk sokkal gazdaságosabban végezni, jóval hosszabb akkumulátoridővel, és a hálózat sokkal több felhasználót képes kiszolgálni.

A közeljövő legnagyobb térnyerése az okosépület-, okosintézmény- és okosváros-projektek elterjedése, a közlekedésben az autók, repülők, vonatok egymás közötti adatkapcsolata lesz, ami biztonságossá teheti a majd megjelenő személyszállító drónoknak az elterjedését is. Ipari környezetben lehetővé teszi a gépek, gyártósorok, veszélyes üzemek távolról, de hatásosan történő vezetését, felvigyázását.

Most jöhet a kérdés: megéri-e? Mert minden eddigi berendezést, telefont stb. le kell cserélni 5G-kompatibilisre.

Az alacsony válaszidőnek köszönhetően sokkal gyorsabban kommunikálnak egymás között az eszközök, ami létfontosságú lehet az önvezető járműveknél, és óriási előrelépést jelenthet, a felhőalapú szoftverek jelezni fognak, ha egy bekötőutcában, takarásban közeledik egy másik jármű, valamint akár a buszok mozgása, érkezése jelenidőben is látható lesz a megállókban. Jegyek, bérletek távvásárlása, üzletekben árucikkek lefoglalása, szolgáltatások megrendelése biztonságossá és azonnalivá válik.

Az új rendszer egyik botlasztója — hogy népi kifejezéssel éljek — maga Trump, az amerikai bohócelnök, aki ki tudja, milyen kitalált okokból megtiltotta az 5G technológiában jártas Huawei cég jelenlétét az amerikai iparban, bár mindenhonnan ellenkező jelzéseket kap, így oda-vissza játékkal borzolja a világ iparosítottabb felét.

A 2020-as év új telefonjai már 5G-képesek, és mind több ipari játékos jelenti be az erre a rendszerre telepítendő technológiáját, ez pedig megreformálhatja a virtuális (Virtual Reality) és kiterjesztett valóságot (Augmented Reality), valamint a komplett játékipart is, hiszen könnyen lehet majd játszani a szerverekről az ultragyors adatátvitellel.

Ha ekkor megkérdezné nagyanyánk, hogy mi a frászra lesz ez neki jó, megmondhatjuk, hogy igen jó minőségben láthatja és beszélgethet az unokákkal, és akár elmehet — a tv előtt ülve — velük vásárolni a hipermarketbe vagy a piacra, mindegy, hogy Szatmáron vagy Madridban.

Hogy most visszacsatoljak az első bekezdésre: az elektronikus kártyacsip ördögi voltát úgy vezették le, hogy összeadták az azon jelen lévő azonosítókat mindenféle kifordított jelentésekkel, és így kijött a 666, az ördög száma. De egyeseknek a 999 jött ki, ami megfordítva ugyancsak az. Huh! A rendszer ugyanaz, mint amikor a sok ezer éves piramisok ma mért számértékeit összehasonlítják a régi, teljesen bizonytalan hosszú egyiptomi „könyökkel”, osztják-szorozzák, és kihozzák a Sziriusz csillagképben levő két csillag távolságát…

De jó, hogy ezt is tudom…

 

Szerémy Péter

Cookie