×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Olvasó hangja

Megosztom, felteszem…

2021.01.19 - 18:14
Megosztás:
Megosztom, felteszem…
… de nem a kenyeret az asztalra, hanem a videót a jútúbra. Divatszavak lettek ezek pár éve, mióta internet és fészbuk van az okostelefonokon.

Faluszerte talán még nem, de városokban majdnem mindenki telefonnal a kezében járkál, a fiatalok ráadásul fülhallgatóval is. Akármi történik is, nem a segítség az első, hanem a telefon előkapása és fényképezni-videózni, majd esetleg hívni a mentőket-rendőröket.

Minap a fiók mélyén találtam egy kis tükrös kütyüt: arra volt jó, hogy felragasztva a telefonra, eltereli 90 fokkal a képet, így vízszintesen tartott telefonnal is lehet előre, oldalra is fényképezni. Ez azért volt használatos, hogy ne lássák, hogy te ezt csinálod, mert sokan haragudtak érte, és akár pofonnal, rúgással is megköszönték. Akármi történik is közterületen, azt azonnal fel is veszik videóra: kedves madárkától a dülöngélő részegig, a szirénázó autótól a kigyúlt lakásig, de egy utcai koncert is hálás téma. Fiatalok egymást videózzák, egyedül és csoportban, és a legnagyobb divat az úgynevezett szelfi, vagyis önmagadat fényképezed oly módon, hogy látsszon mögötted, hogy hol is vagy.

Emiatt például az okostelefonnak legalább ugyanolyan erős optikája van elöl is, mint hátul. Ennek ellenére az egyik leginkább elterjedt szokás a tükörben való fényképezkedés, divatos vagy hiányos öltözetben — előnyben a fürdőszobai tükör.
Egy kirándulás arra is jó, hogy megörökítsük a tájat, a társaságot, de egy-egy jó szelfit is készítsünk. Felmászni fára, sziklára, minél veszélyesebb helyre, emeli a sikert a fészbukon. Ha csak egy bokaficammal kell fizetni a nagy merészségért, az még a szerencsés eset, mert többen szakadékban végezték.

Ugyancsak életveszélyes álló villamosok, vagonok tetején fényképezkedni, mert a 27 000 V már távolabbról is öl.
Autóban menet közben is szép felvételeket lehet csinálni, főleg, ha nem maga a sofőr csinálja. De láttunk sajnos olyat is, amikor versenysebességnél filmezte magát a kemény gyerek, majd a baleset után csak a földet filmezte a telefon… mert a videót azonnal, élőben feltette a YouTube-ra vagy Facebook-ra. Hatéves gyerekét engedte a volánhoz egy apa, és még fel is tette a felvételt az internetre: csodálkozott, hogy a rendőrség elővette, és kapott két évet felfüggesztve, persze a jogosítványát is elvették. Egy román mikrobusz Maros megyei sofőrje valahol Ausztriában osztotta meg hazafelé vezető esti útját, a bekövetkező balesettel együtt. A két halott az utasai közül került ki…

Ugyancsak élőzés a fészbukon a fő fegyvere több agresszív, szélsőséges, úgynevezett ARANY-os politikusnak is. Magából teljesen kikelt, a hivatalos helyzet és a maszk ellen ágáló naccsága őrjöng önmagát mórikálva és hergelve a jóembereket. Nem átallott Jászvásárban (Iaşi) még a helyi rendőrökkel is összeverekedni. Sajnos a román adminisztráció furcsasága miatt ma Románia szenátora. Szép előadását a tv-k is többször bemutatták, mert hozza a nézőszámot.

Magam is csináltam fotókat, videókat telefonnal — a kutyáimról, feleségem virágairól, a kertről viharban, napsütésben. Fel is tettem a fészbukra, a megfelelő oldalra. Kaptam érte dicséretet, válaszképeket, kutyás videót.

A telefonnal készíthető felvételek rendesen korlátozzák az egyén intimitását, a személyiségi jogait, de ugyanakkor sok olyan — büntetendő — tevékenységet is felvesznek, amit másképpen el lehetne bujtatni, titkolni. Nem egy gazember vesztett rajta a modern okostelefon tudásán. Hacsak nem vagy a sivatagban, mindig akar egy-egy tanú, aki felveszi a tevékenységedet. De ha esetleg nem ember teszi, megcsinálja a köztéri kamera is.
Használjuk tehát ezeket a modern lehetőségeket, de nemcsak a telefonnal, hanem ésszel is!

Szerémy Péter

Cookie