×
2020. 08 13.
Csütörtök
Ipoly
28 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Megrekedt a napelemprogram

2019.09.21 - 09:15
Megosztás:
 • Megrekedt a napelemprogram

  Nagy érdeklődés övezte a napelemprogramot, de az indítás után röviddel lezárták a pályázási folyamatot. Nem tudni, mikor indul újra.

  Óriási lendülettel indult múlt kedden az Országos Környezetvédelmi Alap (AFM) napelemprogramja, már az első órákban több ezer igénylési pályázatot töltöttek fel az AFM honlapjára. 14 órára már tízezernél több pályázatot adtak le, viszont 16 órakor már nem működött a szerver, ahogyan az azt követő napokban sem. Elsőre mindenki a szerver túlterhelésére gondolt, abban kereste a probléma okát, de mint kiderült, az AFM szándékosan szakította meg a programot, amiről egyelőre nem tudni, mikor folytatódik.

  Mint arról lapunkban is szó volt korábban, az Országos Környezetvédelmi Alap országszerte összesen 260 céget hagyott jóvá a program keretében megvalósuló beruházások kivitelezésére, az igénylő magánszemélyek ezen cégek közül választhatták ki a számukra szimpatikus kivitelezőt. Ezeknek a személyeknek a pályázati dossziéikat is a cégekhez kellett benyújtaniuk, a program megnyitása után pedig elkezdhették a pályázatok feltöltését az AFM honlapjára. Az rendelkezésükre álló hat és fél órában összesen 13 271 dossziét regisztráltak.

  A program megszakítását követően az AFM honlapján piros betűs közleményként mindössze egyetlen új bejegyzés került fel: „Az informatikai alkalmazás szeptember 10-én 16.30-tól nem lesz elérhető. A magánszemélyeknek a napelemprogramba történő regisztrálása a lehető legrövidebb időn belül folytatódik, amint sikerül lezárni az elemzéseket.”

  A program megszakításáig egyedül a Délnyugat-Olténia fejlesztési régióban sikerült teljesen kimeríteni a térségre meghatározott keretet, ezzel szemben az ország további régióiban komoly összegek állnának még rendelkezésre.

  Annak ellenére, hogy az AFM rövidke közleményében az eddig benyújtott pályázatok kiértékelését és a pályázás újraindításának időben történő közlését ígéri, mégis számos kivitelező cégben gyanakvást ébresztett a kialakult helyzet, mondván: megtörténhet, hogy úgy indítja el a programot a környezetvédelmi alap, hogy arról nem fognak tudni mindannyian, csak bizonyos érdekeket szolgáló cégek, amivel azonnal csorbulnának a versenyfeltételek.

  Ennek okán a hét közepén tárgyalást folytattak egymással a napelemes cégek és a környezetvédelmi alap képviselői, a cél pedig az lett volna, hogy átláthatóbb keretek közé tereljék az egész program lebonyolítását, és kizárják a csalás lehetőségét.

  Közben az is kiderült, hogy számos cég robotprogramokat használva tudta meggyorsítani az iratcsomók feltöltését, ennek kiszorításáról és egy napi feltöltési limit bevezetéséről is tárgyaltak a felek. A kivitelező cégek többsége arra kérdte az AFM képviselőit, töröljék az eddig regisztrált dossziékat, tekintsék semmisnek a szeptember 10-ei feltöltéseket, és helyette, amikor újraindul a program, kezdjék elölről, korrekt versenyfeltételek mellett az egész programot. Ez utóbbira nem hajlott az AFM, a több mint 13 000 dosszié regisztrálva marad, sőt, a robotprogram használata elleni védelem lehetőségét is megtagadta, mondván, állami intézményként nincs lehetősége beleszólni az informatikai rendszer működésébe.

  Érthetően a napelemes cégek kudarcként ítélték meg a tárgyalásokat, már csak abban bíznak, hogy a leadott pályázatok kiértékelése után újraindul a program, amelynek megnyitásáról legalább 5 nappal korábban értesíteni fogják mind a 260 kivitelezőt, ugyanakkor ha a kiértékelés során a versenyszabályok megszegésével találkoznak, a szabályszegő cégeket azonnal kizárják a programból.

  Cookie