×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
11 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Megszavazták a fegyverbeszerzést szabályozó törvény módosítását

2019.05.29 - 17:00
Megosztas :
 • Megszavazták a fegyverbeszerzést szabályozó törvény módosítását

  A magas rangú állami tisztségviselőknek, bíráknak és ügyészeknek, diplomatáknak, katonáknak és rendőröknek nem kell fegyverkezeléssel kapcsolatos képzést végezniük ahhoz, hogy megkapják a fegyverbeszerzési engedélyt - erről szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdán a szenátus első házként.

  A lőfegyverekről és lőszerekről szóló, 2004/295-ös törvényt módosító tervezetet 42 igen, 15 nem szavazat mellett, négy tartózkodással fogadta el a felsőház.

  A javaslatot beterjesztő Florin Roman nemzeti liberális párti képviselő szerint a bűnözés növekedése, a fegyveres támadások gyakorisága, az önvédelemhez való jogra hivatkozó kérelmek egyaránt indokolják a törvény módosítását. A tervezet a fegyverkezeléssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés elvégzéséhez köti a fegyverbeszerzési engedély kibocsátását, a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, diplomatákat, katonákat és rendőröket azonban mentesítené e kötelezettség alól. "Rendőri vagy katonai pályafutásuk alatt ezek a személyek automata és félautomata harci fegyvereket használtak valós missziókban" - érvel a képviselő.

  A kormány nem támogatja a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a javaslat nem indokolja meg, miért mentesítik a kötelezettség alól a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, valamint a diplomatákat. A kormány állásfoglalása ugyanakkor rámutat, ilyen képzéseken még az aktív állományban levő katonáknak is részt kell venniük, mert esetenként szolgálati hatáskörüknél fogva nem kell fegyvert viselniük, használniuk.

  A törvényjavaslatról a képviselőház szavaz döntő házként.

  Cookie