×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Megszavazták a törvényt, ilyen feltételek mellett jár a technikai munkanélküli-segély

2020.04.03 - 18:52
Megosztás :
 • Megszavazták a törvényt, ilyen feltételek mellett jár a technikai munkanélküli-segély

  Elfogadta a képviselőház pénteken azt a törvényt, amely arról rendelkezik, hogy szükséghelyzet idején a technikai munkanélküliségre küldött alkalmazottakat alapfizetésük 75%-ának megfelelő, állami költségvetésből kiutalt juttatás illeti meg, amely azonban nem haladhatja meg a mindenkori országos bruttó átlagbér 75%-át.

  A tervezetet 303 képviselő támogatta, egy ellene szavazott, 23-an tartózkodtak.

  A munkatörvénykönyv módosítását a Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője kezdeményezte.

  Amennyiben az alkalmazott fizetése meghaladja az országos bruttó átlagbért, a munkáltatónak lehetősége van a juttatást felpótolni a bér 75 százalékának megfelelő összegig.

  A tervezet kitér arra az esetre, amikor egy munkavállalónak több munkaszerződése van. A jogszabály azt mondja: ha ezek közül van olyan, teljes munkaidőre kötött szerződés, amelyet nem függesztenek fel, az alkalmazott nem jogosult a juttatásra. Ha valamennyi munkaszerződését felfüggesztették, a munkavállaló a számára legelőnyösebb lehetőséggel élhet.

  A juttatás adó- és járulékköteles.

  A támogatásban részesülő cég nem szüntetheti meg a technikai munkanélküli-segélyre küldött alkalmazottak munkahelyét még legalább annyi ideig a szükségállapot vége után, amennyi ideig felvette az állami támogatást.

  A jogszabály értelmében a cégek e-mailben igényelhetik a támogatást. A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalok címére el kell küldeni egy kérést, egy felelősségnyilatkozatot és azon alkalmazottak listáját, akiket kényszerszabadságra küldtek.

  A leközölt adatok helyességéért a munkáltatót terheli a felelősség. Az összeget, a kérés benyújtásától számított 15 napos határidőn belül, a munkáltató bankszámlájára utalják. A munkáltató, a pénz beérkezésétől számított legtöbb három munkanapon belül, köteles átutalni a juttatást az alkalmazottaknak.

  A vitán minden parlamenti párt támogatta a kezdeményezést.

  A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről.

  AGERPRES

  Cookie