×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Megszűnik a körözés Elan Schwartzenberg üzletember ellen

2019.06.11 - 16:15
Megosztas :
 • Megszűnik a körözés Elan Schwartzenberg üzletember ellen

  A bukaresti törvényszék elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) arra vonatkozó kérelmét, hogy hosszabbítsa meg az Elan Schwartzenberg nevére kiadott előzetes letartóztatási parancsot, arra hivatkozva, hogy az üzletember által elkövetett bűncselekmények június 6-án elévültek. A DNA fellebbezett a törvényszék döntése ellen, de kedden visszavonta a fellebbezést.

  Elan Schwartzenberg 2016-ban távozott Romániából. A nevére összeállított ügyiratcsomó 2017 decembere, vagyis a vádemelés óta a bírósági eljárás előzetes szakaszában van. Az üzletember most a nevére kiadott elfogatási parancstól és a vesztegetésben való bűnrészesség vádjától is megszabadulhat.

  A bukaresti törvényszék bírójának, Lavinia Cârciumarunak a büntetőeljárási törvénykönyv értelmében legtöbb 60 nap állt rendelkezésére, hogy lezárja az eljárás előzetes szakaszát, amelynek során azt állapítják meg, hogy az iratcsomó kiegészítésre szorul-e, vagy alkalmas a per megkezdésére.

  A törvény kimondja, hogy a bírósági eljárás előzetes szakasza nem tarthat többet 60 napnál. Ez alatt kell ellenőrizni többek közt azt is, hogy a vádlottaknak van-e ügyvédjük, és ha nincs, hivatalból kell kinevezni számukra védőt.

  A bírósághoz közel álló források arról tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget, hogy Elan Schwartzenberg tette június 6-án elévült, így a büntetőjogi eljárás is lezárult.

  Az üzletembert egy olyan ügyben vádolták meg vesztegetésben való bűnrészességgel, amely miatt Radu Mazăre, Alexandru Mazăre és Avraham Morgenstern ellen is vádat emeltek.

  A DNA szerint Schwartzenberg 2011-ben segített Avraham Morgensternnek, a Shapir Structures cég vezetőjének, hogy 175.000 eurót adjon Radu Mazărénak, aki akkor Konstanca polgármestere volt. Az összegért cserébe a kikötőváros elöljárója vállalta, hogy közbenjár, hogy a Shapir Structures nyerjen meg egy körülbelül 10 millió eurós közbeszerzési kiírást.

  A kenőpénz Schwartzenberg offshore cégén keresztül cserélt gazdát, ugyanakkor pedig ő volt a kapcsolatember Radu Mazăre és Avraham Morgenstern között - állították az ügyészek.

  Cookie