×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Megteltek a szatmári kórházak

2021.09.21 - 07:00
Megosztás:
Megteltek a szatmári kórházak
Már rendszeresen küldenek át más megyékbe koronavírus-fertőzötteket, mert a Szatmár megyei kórházak és intenzív terápiás osztályok megteltek — viszont külön Covid-kórházak már nem lesznek.

Szombaton jelentette be Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, hogy ezentúl nem lesznek külön Covid-kórházak, hanem minden egészségügyi egységben lesznek koronavírus-fertőzött betegeket ápoló osztályok — az egészségügyi tárca stratégiát dolgozott ki, hogy a pandémia korábbi hullámaitól eltérően ezentúl megfelelő és idejében végzett kezelésben részesülhessenek a különböző kórházakban a krónikus betegek és bármely más, orvosi ellátásra szoruló páciens. „Az lesz az általános szabály, hogy minden egészségügyi intézményben legyen Covid-osztály, azonban lesz néhány kivétel. Magától értetődő, hogy a járványkórházak zömében koronavírus-fertőzötteket fognak kezelni, és ahol például az épület sajátosságai miatt nem lehet két külön részleget kialakítani az intenzív terápián, koronavírusosak és nem koronavírusosak számára” — magyarázta az államtitkár.
A szaktárca döntésével, de még inkább annak hatásaival kapcsolatban kérdeztük Adrian Marcot, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzserét, tudván azt, hogy az előző járványhullámokban is, de most is nagyon leterheltek a kórházak.
„Igencsak logikus döntés, hiszen a Covid-kórházak létének nagy negatív vonzata a betegellátási folyamatokban az volt, hogy egyrészt a krónikus betegek mondjam úgy, háttérbe szorultak, másrészt a sokkal nehezebben elérhető kórházi szolgáltatások miatt rengetegen 'hanyagolták', odázták az elkezdett kivizsgálások folytatását, vagy nem is vágtak bele. És sajnos most csattan az ostor. Példának elég csak az onkológiai eseteket említenem, a rengeteg fiatal, 40–45 év közötti beteget, akik már tavaly is érezték, hogy fáj, mintha nem úgy működne, ahogy kellene, valami nincs rendben stb., de a nehezebb elérhetőség miatt nem jöttek orvoshoz, kivizsgálásra — most már jönnek, de utolsó előtti vagy utolsó stádiumokban vannak…
Szóval a külön Covid-kórházak beszüntetése ilyen vonatkozásban logikus döntés, ilyen szempontból így gondolkodik egy tisztességes betegellátó rendszer, de valahogy az egyensúlyt is meg kell(ene) tartani. Vegyes ellátást szeretnénk mi is, azaz hogy minden egészségügyi intézményben külön koronavírus-fertőzött betegeket ellátó osztályok működjenek, ám ennek a fenntarthatósága, működöképessége függ egyrészt az infrastruktúrától, másrészt az esetszámoktól. Amíg a helyzet kontroll alatt van, nagyjából kiegyensúlyozható a dolog — például a szatmárnémeti fertőzőkórház külön épületben van, van intenzív terápiás osztálya is, de az ágykapacitása fix, ott már nemigen lehet mit bővíteni, pedig már most sem elég, amennyi van. A Nagykárolyi Városi Kórház Covid-intenzív terápiás osztálya is tele van, de a sima Covid-osztályokon sincsenek helyek. Rendszeresen küldünk át betegeket más megyékbe, csak nem nagyon veszik át őket, mert azok a kórházak is telítettek” — mondja.
Miközben két héttel korábban még alig százan, szeptember 20-án a megyében már összesen 267 koronavírus-fertőzött szorult intézményes egészségügyi ellátásra — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 69 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 34, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 79, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 85 pácienst ápolnak, s a 26 intenzív terápiás ágy mindegyike foglalt, mint ahogy az elmúlt hetek majd' minden napján 100%-ban azok voltak. Mint a megyei közegészségügyi igazgatóság összesítése rámutat, a kórházi ellátásra szoruló koronavírusosok zöme vagy egyáltalán nincs beoltva, vagy csak a vakcina első dózisát kapta meg, s életkoruk tekintetében jóval fiatalabbak, mint a járvány korábbi hullámaiban kórházba kerültek.

Szabó Kinga Mária

 

Booze: szatmárnémeti italkereskedés minden pénztárcának
Az italbolt sem választékban, sem kedvezményekben nem marad alul: aki a Szatmári Friss Újság november 26-ai számában megjelent kedvezménykuponnal megy vásárolni, tíz százalék kedvezményt kap, bármelyik italt is szán az ünnepi asztalra.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
Cookie