×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Megváltoztatták az ovisok tantervét

2019.08.23 - 12:14
Megosztas :
 • Megváltoztatták az ovisok tantervét

  Megváltozott az óvodások tanterve: ettől az ősztől több idő jut a szabad játékra a napi programok, foglalkozások között. A curriculumban most először határozták meg ugyanakkor a bölcsődék tantervét is. A szocio-emocionális készségek fejlesztése kerül előtérbe.

  Alig három héttel a 2019/2020-as tanévnyitó előtt megváltozott az óvodai tanterv. Az Oktatási Minisztérium új curriculuma, melyet még Ecaterina Andronescu volt szaktárcavezető látott el aláírásával, augusztus 20-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és a 2008-ban elfogadott tanmenetet váltja. Egyik legfontosabb változtatása, hogy szeptembertől több idő jut a szabad játékra, a tapasztalatszerzésen alapuló tevékenységekre, a tanulásra fordítandó időt ugyanis a felére csökkenti. Most először ugyanakkor a bölcsődék számára is tartalmaz tanrendet — eddig ez nem volt szabályozva. Az óvodai curriculum ugyanakkor egyre maximalizálja a választható foglalkozásokat, mint például az idegennyelv-órát, ezért a heti egy óráért pedig a szülők nem fizethetnek olyan oktatóknak, akik nem állnak szerződésben a tanintézménnyel.

  Az Oktatási Minisztérium Korai Oktatásért Felelős Igazgatóságának főtanfelügyelője, Viorica Preda szerint minderre azért volt szükség, mert „túl nagy hangsúlyt fektettünk eddig az akadémiai képzésre, miközben a szocio-emocionális készségek a háttérbe szorultak”.

  Preda szerint az idegen nyelv oktatását azon óvónők is végezhetik, akik rendelkeznek nyelvvizsgával, itt pedig nem kell komoly tanórára gondolni: ha például egy adott napon az almáról tanultak, akkor játékos módon taníthatják meg a gyerekeknek, hogy egy adott idegen nyelven hogyan nevezik a gyümölcsöt, milyen a színe, a formája. Viorica Preda szerint a tantervet két éven keresztül az egész országban tesztelték. Az óvónők számára pedig előkészítettek egy tájékoztató anyagot, egyfajta mankót, amelyet az oktatási tárca és a megyei tanfelügyelőségek honlapján is közzétesznek, ebből tájékozódhatnak a pedagógusok.

   

  Mit tanuljanak a kicsik?

   

  A bölcsődék és óvodák napi órarendjében alig eszközöltek változtatásokat — szögezi le a korai oktatásért felelős főtanfelügyelő.

  A 3–5 év közötti, óvodás gyermekekkel heti 25 órát kell foglalkozzon az óvónő. A tanulásra szánt idő a jelenlegi 10-ről 5 órára csökken, a megmaradt időt pedig szabad játékra és személyes fejlődést segítő tevékenységekre kell fordítani.

  Az 5–7 éves gyerekek esetében heti 10 órát kell szabad játékra fordítani, ezzel pedig a heti 15-ről 7,5 órára csökken a kísérletezéssel, tanulással töltött idő, valamint 5-rő 7,5 órára nő a személyes fejlődésre fókuszáló tevékenységek ideje.

  Az új tanterv alapján a bölcsődébe és óvodába járó gyerekeket segíteni kell a fizikai, egészségi fejlődésükben, személyes higiéniájuk kialakításában, fejleszteni kell a szocio-emocionális készségeiket, kapcsolatteremtő képességeiket — tehát tevékenységek révén segíteni kell őket a szükséges testi, szociális és értelmi érettség kialakításában, az iskolai lehetséges tanulási zavarok megelőzésében. A következő rutinokat, készségeket, képességeket, azaz kulcskompetenciákat kell az óvónőknek figyelemmel követni és fejleszteni: anyanyelvi kommunikáció, idegen nyelvű kommunikáció, matematikai és természettudományi kompetenciák, technológiai kompetenciák, ugyanakkor a tanulás tanulására, a személyközi és állampolgári kompetenciára, a vállalkozói kompetenciára és a kulturális kompetenciára is hangsúlyt kell fektetni.

   

  Miből álljon egy nap a bölcsiben/oviban?

   

  Az új tanterv szerint a hosszított programú bölcsődék és a napközi óvodák programja reggel 8-kor indul, 9-ig a gyerekeket fogadják és reggeliznek az apróságok, 9–11 óra között tematikus foglalkozásokra és szabad játékra egyaránt sor kerül, majd fél egyig játék, tisztálkodás és közös ebéd, ezután pedig a déli alvás, relaxálás következik. Az ébredést követően szabad játékra van lehetőség, míg haza nem tér minden gyermek. Azokat a gyermekeket, akik már nem alszanak, vagy korábban felébrednek, olyan tevékenységekbe kell bevonni, melyek megfelelnek az érdeklődési körüknek, és fejlesztő hatásúak.

  A 2019/2020-as tanév a bölcsődés és óvodás gyermekek számára, csakúgy, mint az iskolásoknak, két tanvére oszlik: az első félév 15 hetes, míg a második 20 hetet tart. A bölcsőde, óvoda szeptember 9-én kezdődik, az első vakációra pedig október 26. és november 3. között kerül sor. Ezután december 20-ig kell oviba járni, december 21-től ugyanis téli vakáció van, egészen 2020. január 12-ig. A második félév 2020. január 13.–június 12. között tart, ezt egy több mint kéthetes tavaszi szünet szakítja félbe 2020. április 4–21. között.

  Cookie