×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Megvan a hivatalos névsor

2016.12.16 - 09:12
Megosztás:
Megvan a hivatalos névsor

A végleges adatok szerint az RMDSZ-nek 21 képviselője és 9 szenátora lesz a parlamentben — közülük 3+1 Szatmár megyéből érkezik, még ha a „+1” most nem is megyénket fogja képviselni.

 

A Központi Választási Iroda véglegesítette, hogy az új és sokkal karcsúbb — most csak 465 tagból álló — parlamentben melyik politikai alakulat mennyi tisztséget nyert el. Az RMDSZ 9 szenátori és 21 képviselői széket tudhat magáénak. „Ez is azt igazolja, hogy az RMDSZ valóban jól teljesített ezen a választáson, hiszen szenátoraink száma ugyanannyi maradt, képviselőink száma viszont hárommal nőtt — miközben a parlament összlétszáma jelentősen csökkent. Mindez azt eredményezi, hogy nagyobb lesz a súlyunk a törvény- és döntéshozásban” — fogalmazott lapunk megkeresésére Pataki Csaba tanácselnök, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szatmár megyei szervezetének elnöke. A töredékvoksok visszaosztását követően négy év kihagyás után ismét lesz Brassó, Arad és Máramaros megyében is parlamenti képviselője az RMDSZ-nek, Temes megyében viszont nem — ez azonban messze nem jelenti azt, hogy a bánsági magyarok képviselet nélkül maradnának, ugyanis a Hargita megyei befutók között ott van Benedek Zakariás, a Temes megyei RMDSZ elnöke. A felsőházi képviseletben is változások történtek: a Szilágy megyei magyarok „elveszítették” a szenátorukat, a Kovászna megyei szenátorok száma kettőről egyre csökkent, viszont a Bihar és Maros megyei magyaroknak a korábbi egy helyett két szenátoruk lesz. Ám a szavazatok visszaosztásának kétségkívül legnagyobb érdekessége az, hogy a következő négy évben az RMDSZ-nek Konstanca megyében is lesz egy képviselője — méghozzá a szatmárnémeti Antal István személyében. Aki egyébként itthon megyei tanácsosi és alprefektusi tisztséget is betöltött. „Tudom, sokak számára igencsak furcsa, hogy miközben a bánsági magyaroknak „nincs” parlamenti képviselőjük, az alig 921 lelket számláló konstancai magyarságnak viszont van, a töredékszavazatok visszaosztását követően. Ez a procedúra egy számítógép végezte, matematikai algoritmus szerint történik — a könnyebb érthetőség végett fiktív számokkal példázva magyarázom: Szatmár megyében „megmaradt” 500, RMDSZ-es jelöltekre leadott szavazat, ami már kevés egy újabb jelölt parlamenti mandátumához, de mégis a Szövetségre adták le, Kolozs megyében 400, Biharban 150. Ezeket a megmaradt szavazatokat összegyűjtik és kipótolják velük ott, ahol szavazatok hiányoztak egy-egy újabb, szintén RMDSZ-es mandátumhoz — azaz a példához visszatérve: az 1050-ből 350 megy Brassóba, mert ott annyi hiányzott, 200 Máramarosba és így tovább. Ezt a visszaosztást senki nem tudja befolyásolni, a számítógép böki ki, és hatalmas nagy előnye, hogy biztosítja: minden egyes leadott szavazat felhasználódik — ha nem is ott, abban a megyében, ahol leadták, de annál a politikai alakulatnál, amelyre szavaztak” — magyarázza Pataki Csaba.

A képviselőházban Magyar Lóránd Bálint, Erdei Doloczki István (Szatmár), Faragó Péter (Arad), Szabó Ödön, Biró Rozália (Bihar), Ambrus Izabella (Brassó), Kelemen Hunor, Korodi Attila, Bende Sándor, Benedek Zakariás, Sebestyén Csaba (Hargita), Csoma Botond (Kolozs), Antal István (Konstanca), Benkő Erika, Márton Árpád, Kulcsár-Terza József (Kovászna), Vass Levente, Csép Éva Andrea, Biró Zsolt (Maros), Apjok Norbert (Máramaros) és Seres Dénes (Szilágy), míg a szenátusban Turos Lóránd (Szatmár), Cseke Attila, Derzsi Ákos (Bihar), Verestóy Attila, Tánczos Barna (Hargita), László Attila (Kolozs), Fejér László Ödön (Kovászna), Novák Csaba Zoltán és Császár Károly (Maros) képviseli az RMDSZ-t a következő négy évben.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

Cookie