×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON

Meleg ebéd 65 ezer gyereknek

2020.02.06 - 10:00
Megosztas :
 • Meleg ebéd 65 ezer gyereknek

  A kormány keddi ülésén elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, amely a második félévtől 150 óvoda és iskola 65 343 gyerekét vonja be a Meleg ebéd programba — tájékoztat az oktatási minisztérium közleménye.

  A dokumentum szerint a korábbi kísérleti programban ötven iskola vett részt. A meleg ebéd tanulónként 10 lejbe kerül naponta áfástól. A kormány a 2020-as esztendőre 81,9 millió lejt különített el a program finanszírozására. A program lebonyolítására az iskolát működtető önkormányzatok írhatnak ki versenytárgyalást. Szatmár megyéből a Krasznaterebesi Általános Iskola, a szamoskrassói Bem József Általános Iskola és a bélteki Viorel Sălăgean Általános Iskola diákjai számára biztosítják a meleg ebédet az elfogadott kormányrendelet szerint.

  Arról, hogy milyen nagy szükség lenne a meleg ebédre, már több ízben is cikkeztünk, a szülők és a pedagógusok szerint is a főtt étellel járnának a legjobban a gyerekek, sajnos azonban a helyhiány miatt ez sok tanintézményben nehezen megoldható. Korábban is, amíg csak 50 iskolát vontak be a programba, több helyen okozott gondot a megvalósítás. A tanintézményekben ugyanis külön helyiséget kellett kialakítani az étel előkészítéséhez, az étkeztetéshez, kézmosókat kellett felszerelni, meleg vizet biztosítani, mosogatógépet beszerezni — ezért több megyében, iskolában elhúzódott a program gyakorlatba ültetése. Az sem volt ritka, hogy konyha és étkező hiányában a leves és második fogás helyett egy zöldséges és húsos szendvicset kaptak a tanulók. Így korábban a programban részt vevő 50 tanintézményből csak 27-nek sikerült gyakorlatba ültetnie a közétkeztetést.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie