×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON

Méltón és őszintén dicsérni az Urat

2019.06.18 - 11:15
Megosztás :
 • Méltón és őszintén dicsérni az Urat

  Szentháromság vasárnapján a bogdándi reformátusok impozáns, fehér templomában tartották meg a Nagykárolyi Református Egyházmegye kórustalálkozóját.

  Az egyházmegye hét gyülekezetéből: Ákosról, Bogdándról, Hadadnádasdról, Nagykároly-Belvárosból, Nagykároly-Kertvárosból, Szaniszlóról és Szilágypérből vettek részt rajta énekkarok. Orgonajátékával Nagy Norbert debreceni teológus örvendeztette meg a közönséget.

  Dobai Zoltán ákosi lelkipásztor, egyházmegyei főjegyző Isten dicsőítésének a fontosságára hívta fel a figyelmet a Róma 11, 36 igeszakasz alapján. Az igemagyarázatban választ adott arra, hogy miért és hogyan kell méltón és őszintén dicsérni az Urat.

  Dr. Geréb Miklós irinyi lelkipásztor, a kórustalálkozó főszervezője az öt szeretetnyelvről beszélt. Gary Chapman amerikai lelkipásztor sokévnyi szolgálata során észrevette, hogy baj van az emberek kommunikációjával. Ahol megvan a szeretet iránti elköteleződés, sokszor ott sem értik meg egymást a felek. Az általa megfogalmazott öt szeretetnyelv: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívesség és a testi érintés. Ezzel összefüggésben a zenei előadó a kórustalálkozót a lélek érintésének nevezte, ahol az Istent dicsőítő éneklés a közös nyelv. Valóban mindenkinek meg is érintették a lelkét az elhangzott csodálatos énekek, különösen az összkari mű. A kórusok ajkáról felcsendülő közös ének méltó zárása volt a Szentháromság vasárnapján véget érő ünnepes egyházi félévnek.

  A kórusok énekeit Lőrincz Szilveszter nagykárolyi zenetanár-karvezető értékelte. Mindenekelőtt kiemelte, hogy ez az alkalom is kiváló lehetőség volt arra, hogy egymástól tanuljanak. A cél, hogy az egyházi éneklést is minél magasabb színvonalon műveljék a kórusok. Hasznos szakmai tanáccsal látta el az énekkarokat. Örömmel jegyezte meg, hogy az elmúlt évekhez képest folyamatosan egyre több polifon művet hoznak a kórusok. Sütő András szavaival zárta az értékelést: „Ameddig egy nép énekel, messzire hallatszik hangja.” Javasolta, hogy minél több magyar zeneszerző tollából származó énekkel készüljenek a kórusok, hiszen ezek az alkalmak egyben közösségformálók is.

   

  Cookie