×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Menetrend szerinti kígyózó sorok

2021.08.17 - 09:54
Megosztás:
Menetrend szerinti kígyózó sorok
Fotó: Princz Csaba
Hosszú kocsisorok torlódtak ezen a hétvégén is a petei és csanálosi átkelőknél, szombaton több mint 400-an használták ki a Nagypeleske–Zajta közötti gyors átkelést biztosító lehetőséget.

Bár a hátunk mögött hagyott hétvégén a Szatmár megyei határátkelők forgalma valamennyivel elmaradt az azt megelőző két hétvégéétől, üresjáratra így sem panaszkodhatott senki, hiszen a belépő sávokon 13 553-an érkeztek az országba — és szokás szerint hosszú kocsisorok torlódtak össze Peténél és Csanálosnál is (előbbinél szombaton és vasárnap is szinte folyamatosan vörös jelzést mutatott a határrendészet TraficOnline alkalmazása, 60–90 perc közötti várakozási idővel).

Nem unatkoztak a Nagypeleske–Zajta közötti, úgynevezett ideiglenes átkelőnél szolgálatot teljesítő határrendészek sem, hiszen szombaton több mint 400 személy használta ki ezt az alternatív, torlódásmentes és gyors átkelést biztosító lehetőséget. Arról korábban már többször is beszámoltunk, hogy az augusztusi, igencsak jelentősen megnövekedett határforgalom okán a Szatmár megyei határrendészt azt javasolta, hogy ez az átkelő ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra mindennap legyen nyitva a reggeli és délutáni órákban, biztosítva az átingázók könnyebb át-, illetve hazajutását — mint megtudtuk, a javaslat már végigjárta a hazai megállókat, s nemsokára a magyarországi hatóságoktól is megérkezik a (remélhetően pozitív) válasz.

A megyei vészhelyzeti bizottság tegnapi ülésén elhangzott: a román határrendészet maximális létszámmal dolgozik, ugyanakkor a magyar fél is „felvette a ritmust”, s a közös ellenőrzések az utazóközönség jelentős számát figyelembe véve relatív gyorsan zajlanak. Ezzel párhuzamosan készülnek az augusztus végi rohamra is, amikor a vakációra hazaérkezett vendégmunkások visszatérnek második otthonaikba (az előzetes becslések szerint az augusztus 28–29-i hétvége lesz a legtumultusosabb ilyen szempontból).

A határrendészet továbbra is azt kéri mindenkitől: indulás előtt tájékozódjanak honlapján a várakozási időkről, s amennyiben a kiválasztott/megszokott átkelőnél sárga vagy piros kód van érvényben, válasszanak más határátkelőt — tegyük hozzá: a hatóság ezen, már évek óta minden csúcsszezonban megfogalmazott kérése kissé falra hányt borsó, mert bár vannak ugyan, akik megfogadják, de a nagy többség még mindig a megszokott átkelőponton lépnek be vagy ki az országból. S persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Mátészalkáig tartó autópálya Petéhez és Csanáloshoz vezeti most már nemcsak az ország északi és északkeleti utazóit, átutazóit, de azokat is, akik eddig a román-magyar határszakasz más átkelőpontjain jártak.

Szabó Kinga Mária

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie