×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Mennyire veszélyes az E. coli-fertőzés?

2019.07.02 - 10:49
Megosztas :
 • Mennyire veszélyes az E. coli-fertőzés?

  A vastagbélgyulladást okozó E. coli baktériumok okozta fertőzésekről tájékoztatják a lakosságot a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei.

  Több Szatmár megyei lakos is felkereste személyesen vagy telefonon a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakembereit, hogy az iránt érdeklődjön, hogyan lehet elkerülni az Escherichia coli (E. coli) csoportba tartozó baktériumok okozta fertőzést, illetve mennyire veszélyesek ezek a szatmáriakra nézve. Az intézmény ezért összefoglalt egy sor hasznos információt, amit lapunkkal is megosztott.

  E. coli-fertőzés alatt az Escherichia coli csoportba tartozó baktériumok okozta fertőzést, vastagbélgyulladást értjük. Ez a baktérium a normális bélflóra legfontosabb tagja, a születés után néhány nappal telepszik meg a vastagbél nyálkahártyáján. Ezen a területen fontos élettani funkciót tölt be a B- és K-vitamin termelésével, illetve a normális bélflóra egyensúlyának fenntartásával. Viszont bármilyen fontos szerepe van a belekben, a bélcsatornán kívüli szervekben gennyes, gyulladásos kórfolyamatokat indíthat el. Ismertek betegséget okozó E. coli baktériumtörzsek is, amelyek a leggyakrabban hasmenéssel járó bajokat okoznak.

  A DSVSA szakemberei külön kiemelik az E. coli baktérium egyik, közegészségügyi szempontból legfontosabb típusát, az E. coli O157:H7-et, amely az ember bélflórája mellett a melegvérű állatokéban is előfordul. Ez utóbbi fertőzött élelmiszerekkel terjedhet, mint amilyen a fertőzött darált (marha)hús vagy a forralatlan, nyers tej. Növekedése 37°C hőmérsékleten a legintenzívebb. Néhány típusa savas körülmények között is szaporodik, és a száraz környezetet is elviseli. 70°C hőmérsékleten pusztul el, ezért a steakben, az alig átsütött marhahúspogácsában (hamburger) szaporodóképes maradhat.

   

  Mik a tünetei?

   

  A betegség első tünete általában a lappangási idő után jelentkező hasmenés, majd ennek következtében a só- és vízháztartás felborulása. A széklet ez esetben nem vizes, inkább lágy, eléggé híg, nagyon gyakran jelentkezik. Általában nem kíséri láz, kivéve akkor, ha toxintermelő típusról van szó. Ilyesmi az úgynevezett enteropatogén, toxint nem termelő változatnál nem jellemző. Utóbbinál általában görcsök sem jelentkeznek, a has nem fáj, hányás is csak ritkán kíséri a betegséget. Ezzel szemben a toxintermelő típus lázat, komoly hasi fájdalmat, véres hasmenést is okozhat. Utóbbinál a székletmennyiség is kevesebb.

  A fertőzéses esetek 60–100 százaléka a nyári hónapokban fordul elő, amikor több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és gyakoribbak a kerti hússütések is. A betegség kockázata azonban jelentősen csökkenthető.

   

  Hogyan előzzük meg?

   

  A nyári szezonra való tekintettel mindenki helyezzen különös hangsúlyt az általános személyi higiénés szabályok betartására, például a gyakori, alapos kézmosásra: ételkészítés, -fogyasztás és kiszolgálás előtt; WC-használatot vagy pelenkacserét követően; nyers zöldség vagy húsfélék érintését követően; széklettel vagy háziállattal történő közvetlen kontaktust követően.

  Fokozott figyelmet kell fordítani az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására. Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelő személyek tartózkodjanak az ételkészítéstől, kiszolgálástól! A húst és az abból készült ételeket a fogyasztás előtt alaposan főzzék, süssék meg! A gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan mossák meg, és amennyiben lehetséges, javasolt ezeket meghámozni.

  A nyers húst, illetve az egyéb nyers élelmiszereket tárolják elkülönítve a kész élelmiszerektől, ételektől, a feldolgozásához használt eszközöket pedig alaposan mossák el, hogy ne kerülhessen szennyeződés egyikről a másikra! A késeket is gyakran mossuk el! A kérődzők húsát különösen gondosan süssük, főzzük: a húsok belső hőmérséklete legyen 70°C felett! A nyers tej fogyasztását kerüljük, a tejet forraljuk fel! Az élelmiszerek alapos hőkezelése elpusztítja a kórokozókat, ezért például a zöldségfélék és a húsok hőkezelése megelőzhet többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést is.

   

  Cookie