×
2021. 03 07.
Vasárnap
Tamás
-1 °C
Derült
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.33 RON
Olvasó hangja

Méregpohár

2020.10.12 - 17:20
Megosztás:
Méregpohár
Maszkos legényke bóklászik az iskolafolyosó végében, ahol egy automata-áruda ablakocskáiban üdítők, krémes, csokis, kókuszos, mogyorós és egyéb szeletek, csipszek és csokoládék tömkelege kínálja magát; nehéz választani.

Magyarországon, a gyermek-járta helyeken az automatákban csak gyümölcsöket, ásványvizet és természetes gyümölcsleveket árulhatnak, ez nálunk is így lehetne, ha szakemberek határoznának. Na de aztán zörögni, kattogni, villogni kezd az automata, és egy doboz Pepsi ereszkedik a tálcájára. A kis srác megmarkolja, kinyitja, a maszkját letolja, és már kortyolja is nagy élvezettel a barna folyadékot.

A statisztikák szerint a serdülőknek több mint a fele fogyaszt rendszeresen és literszámra Pepsit, esetleg Coca-Colát, de az sem jobb a Deákné vásznánál. A sorozatos vizsgálatok és kutatások kimondottan károsnak minősítik ezeket az üdítőket rendszeres fogyasztás esetén, mert a nagy cukor- és kalóriatartalmuk és a bennük lévő jelentős koffein- és foszforsavmennyiség többszörösen is károsítja a szervezetet. Vannak ugyan ellenvélemények is, na de a gyártóknak, terjesztőknek sok a pénzük, vásárolnak hát néhány tudóst, és megrendelik az ellenelméleteket.

A cukron már rég elverték a port, hízlal, metabolikus szindrómát okozhat, csökkenti a kalciumszintet, és terheli vagy meg is betegítheti a hasnyálmirigyet. Ráadásul génmódosított kukoricából készült szörppel édesítenek újabban, aminek szintén súlyos kritikája van. Ha viszont cukormentes a lötty, akkor aszpartámmal (E 951) édesítik, amelyik idegméreg, de amelyiknek még többtucatnyi egyéb ártalmáról is tudnak. Emiatt az ezerédes tablettákból már jó ideje kihagyták. A Pepsi színezéke a cukorból készült karamell (E 150), gyártásakor ammóniumszulfát és egy 4-MEI nevű rákkeltő termék is keletkezik.

A koffein függőséget okoz, folyamatos és főleg délutáni használata pedig álmatlansághoz, idegességhez, kimerültséghez és tanulási zavarokhoz vezethet. Sok gyermek több koffeint fogyaszt a Pepsivel, mint egy komolyan kávézó felnőtt. A sok koffein szív-érrendszeri bajokat gerjeszthet, az arra hajlamosoknál akár infarktust is. Erős vízhajtó hatása van, ez kisebb-nagyobb dehidratációt, kiszáradást okozhat, az ezzel társuló fokozott káliumveszteség pedig izomműködési zavarokat.

A foszforsav (E 338) nagyon ártalmas. A szén-dioxiddal együtt elsavasítja a szervezetet és ezáltal gyengíti az immunrendszert és a vesét, de öregíti is a szervezetet, főleg a bőrt. Megtámadja a fogzománcot, megköti az immunrendszernek fontos cinket, gyomorbajokat gerjeszt, és akadályozza a kalcium, a magnézium, a vas és a kálium felszívódását a belekből. Utóbbiak eredményeként a nagy Pepsi-fogyasztóknál gyakran előfordul a csontritkulás, a csontgyengeség, a vashiányos vérszegénység és izom-, szívizomzavarok, a szív például különösen érzékeny a káliumveszteségre és -hiányra. Mindezek ellenére a gyártók az utóbbi időben még növelték a foszforsavtartalmát ezeknek az üdítőknek.

A Pepsi-fogyasztókra gondolva kissé hátborzongató látni, hogy az útkarbantartók balesetek után a foszforsavat tartalmazó Pepsivel mossák fel a vérfoltokat az aszfaltról, de az is elgondolkodtató, hogy ugyancsak a Pepsi oldja a vízkövet, és lemarja a rozsdapecséteket a felületekről. Mesélik, hogy két nap alatt feloldódik benne egy kihúzott fog is, de itt valószínűleg összetévesztik a királyvízzel.

Mivel a reklámozás óriási (ugye, láttuk Britney Spears, Pink és Beyonce Pepsit reklámozó, és milliókba került videoklipjét?), az egészségügyi nevelés és beavatkozási erő pedig nagyon halvány és gyenge, a szülők jámboran nézik és még menedzselik is gyermekük Pepsi-őrületét, sokszor nem is sejtve aztán, hogy a gyerek betegségei, bajai honnan is erednek.

Mire gondolataimmal idáig értem, az azokat elindító kisfiú megitta a Pepsijét, a maszkját a helyére húzta, és jólnevelten az üres dobozt nem ledobta, hanem akkurátusan az automata tetejére állította. Az igaz, hogy állt ott egy pedálos hulladékgyűjtő is, de azt az eltájolt kigondolója olyan alacsonyra tervezte, hogy a használatához le kell hajolni.

Tisztelettel, 
Dr. Zagyva Miklós

Cookie