×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

„Metropoliszövezet”-káosz

2020.05.22 - 19:02
Megosztás:
„Metropoliszövezet”-káosz
A némileg lecsillapodott szatmári kedélyeket újra felszította dr. Raed Arafat körlevele, melyben megerősíti: a municípiumok 30 kilométeres vonzáskörzetében nyilatkozat nélkül lehet közlekedni.

Azok, akik metropoliszövezetben laknak, nem kell kitöltsék a saját felelősségre tett nyilatkozatot amikor egyik településről a másikra utaznak — a hatályba lépett rendelet nem teljesen pontos megfogalmazása már egy héttel korábban hatalmas vihart kavart minden közösségi térben s megkezdődött a vita: Szatmárnémeti metropoliszövezet-e vagy sem? Aztán a központi hatóságok pontosították, mit is értettek ők a „metropoliszövezet” megfogalmazás alatt: a nagyvárostól — esetünkben Szatmárnémetitől — mért 30 kilométeres körzetben lévő településeket. Aztán a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal közölte döntését, miszerint Szatmár megyében jelen pillanatban egyetlen nagyobb település vonzáskörzetében sincs jogilag kialakítva vonzáskörzeti metropoliszövezet, így a vészhelyzet idején mindenkinek ki kell töltenie a nyilatkozatot, amikor elhagyja lakótelepülését.

A döntés fölött voltak ugyan morgolódások, méltatlankodások és értetlenkedések, de a kedélyek lecsillapodtak s mindenki töltögette a nyilatkozatokat. Aztán pénteken az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság körlevélben értesítve a megyékbeli kormányhivatalokat, ismételten megerősítette: nyilatkozat nélkül lehet közlekedni a municípiumok 30 kilométeres vonzáskörzetében (a megyehatár meghaladása nélkül) — ujjongani azonban még meg kell, ugyanis a szatmári prefektusi hivatal jövő hét elején dönt ismét arról, megyénkben ez a vonzáskörzetesség „kivitelezhető-e” vagy sem.

Radu Bud kormánymegbízott szerint ugyanis Szatmárnémeti és Nagykároly vonzáskörzete lefedi szinte az egész megyét, pár település esik csak ki a 30 kilométeres övezetből, „s így az ott lakók diszkriminálva lennének. Arról már nem is beszélve, ha a 30 kilométert számoljuk Szatmárnémetiből Pusztdaróc felé, a vonzáskörzet átnyúlik Magyarországra. Hétfőn ülünk össze megbeszélni, hogy ez a szabályozás nálunk alkalmazható-e vagy sem. Addig is mindenki töltse ki a nyilatkozatot, amikor elhagyja lakótelepülését” — mondta.

Szabó Kinga Mária

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie