×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
23 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Olvasó hangja

Meztelen valóság

2020.11.18 - 16:31
Megosztás:
Meztelen valóság
Ha kihámozzuk a hazai egészségügyi rendszert a fellengős ígéretek, az alapot nélkülöző mellveregetések, az elhallgatások, elferdítések, megtévesztések és a budipapírnak sem jó statisztikai jelentések ködösítő burkából, egy múlt századbeli, rozoga rendszert látunk, melynek mindkét lába kilóg a mai Európából.

Ebben a kirívóan alulfinanszírozott rendszerben (legutolsó hely az EU-ban) nincsen tartalékban egy fitying sem, ha pedig kiborul a személyzetből valaki, nincs kivel helyettesíteni, mert ilyen tartalék sincs. 1000 lakosra nálunk 2,8 orvos jut, az EU-ban 8,2. Egy otromba vírusnak kellett jönnie ahhoz, hogy bebizonyosodjon, egészségügyi rendszerünk nincs felkészülve se szervezésileg, se anyagilag egy terhelésre, egy katasztrófára, pedig mai világunkban egy vírusjárványnál sokkal súlyosabb dolgok is történhetnek. De azért nyugodtak lehetünk, mondják, mert a katasztrófavédelem havonta tart szirénagyakorlatokat.

November 10-én azt nyilatkozta a szakminiszter, hogy az országban létező 4000 intenzív terápiás, ATI-s ágyból (2017-ben még 5000 volt — Eurostat) 1300 a koronavírusos betegeknek van fenntartva. Ugyanaznap hallottuk, hogy a kormányt térdre kényszerítette a vírus, mert 1093 vírusos beteg van az ATI-ken, és telt a ház, nincs tovább. Temesváron hat súlyos vírusos beteg halt meg, nekik már nem jutott ágy és lélegeztetőkészülék. Nagykárolyban is volt ilyen eset. Hogy élhet ezután a lelkiismeretével az az orvos, akinek most döntenie kell, hogy ki éljen és ki haljon? Valahol azonban mégis van még 207 üres ATI-s ágy — ezt a harmadikos Pistike számolta ki —, csak nincs persze helikopter, hogy rendezze a betegelosztást. Helikopter? Hát még mentőautó sincs, amint láttuk, mikrobuszok szállítják a vírusos betegeket. Láttam katonaként Nagyváradon a hadsereg háborúra tartalékolt mentőautóit, vajon tényleg csak háború tudja előcsalni őket? Az egészségügyet vezető politikusoknak, mert csakis politikusok vezetik, azt lehet leginkább felróni ez ügyben, hogy bár volt már egy tavaszi vírushullám, és akkor is borzasztó hiányosságok voltak, nem kaptak észbe, és továbbra sem tettek semmit. Nem szereztek pénzt, nem szereztek be új ATI-s ágyakat, nem vettek új lélegeztetőkészülékeket (kevesebb mint 1500 van az országban, Magyarországon 12 000), nem szereztek be mentőautókat, nem szervezték át és nem gyakoroltatták a személyzetet a még nagyobb (például mostani) bajra. ATI-s ágyakat nem lehet egyik napról a másikra csinálni, mert ágy van ugyan elég, de a műszerek a drágák, és be is kell szerezni őket. Egy hozzánk igen közeli kórházban úgy lett 10 új ATI-s ágy a nagy bajban, hogy betoltak ágyakat, és elővették a régi, már leírt gépeket. Zseniális politikai húzás volt, hogy most, a legnagyobb járvány idején bejelentették a hivatalosságok, hogy na, mi most már csak a súlyos vírusos betegekkel foglalkozunk, a többit el tudják látni a családorvosok is, természetesen online.

Mindezekért a szakemberek és civilek szapulják is a vezetőket rendesen, de nézzünk csak a tükörbe, hogy mi, kisemberek tesszük-e rendesen a dolgunkat. A tv-ben láthatjuk, hogy mindenfelé, főleg Bukarestben — Szatmáron talán kevésbé — maszk nélkül járnak az emberek. Nézem a boltokban, szinte senki sem fertőtleníti a kezét a kitett eszközökkel. Bulikat rendeznek, tiltott lagzikat és keresztelőket a vendéglőkben, politikai és vallási, főleg ortodox összejöveteleket meg nem engedett módon. Nem a dolgozók, hanem a szórakozni vágyók tüntetnek a megszorítások ellen, még erőszak is történt, összecsapás a rendőrökkel. Teljesen önzővé vált társadalmunkban a fiatalabbja biztosan úgy gondolja, hogy ha vírusos is lesz, könnyen átesik rajta. És az öregebbje? Hát az már az ő dolguk. Úgy tűnik, hogy a lakosság, tisztelet a kivételnek, társadalmilag és egyénileg, intellektuálisan és érzelmileg még annyira sincs felkészülve egy krízishelyzetre, mint a vezetőink, úgyhogy egymásra mutogatás helyett jobb talán a tükörbe nézni, s látni fogjuk, hogy mennyire görbe az.

A világon sokféle elme van. Észak-Koreában borzasztó helyzetet teremtene a vírusjárvány, mert szinte nincs egészségügyi rendszere. A diktátor ezért minden eszközzel el akarja kerülni, hogy a koronavírus ott is teret hódítson, elrendelte hát taposóaknák telepítését a kínai határon. Csak az nem tiszta, hogy ezeket a határsértőknek vagy a vírusoknak szánta-e.

Tisztelettel, 
Dr. Zagyva Miklós

Cookie