×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Mi várható iskolakezdéskor?

2021.09.06 - 20:00
Megosztás:
Mi várható iskolakezdéskor?
A közösségbe járó gyermekek életkoruktól függetlenül ugyanolyan arányban kapják el a COVID-19-et, mint a felnőtt lakosság / Fotó: pixabay.com
A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a közösségbe járó gyermekek életkoruktól függetlenül ugyanolyan arányban kapják el a COVID-19-et, mint a felnőtt lakosság. Az ő esetükben a fertőzés lefolyása gyakran enyhébb, de sajnos vannak súlyos esetek is.

Hamarosan kezdődik az iskola, a gyerekek újra mehetnek közösségbe, amit bizonyára a kicsik is nagyon várnak. Július közepe óta romlik a járványügyi helyzet, a maszkviselés szabadtéri elhagyása nem jelentette azt, hogy véget ért a koronavírus-világjárvány. Sötét felhőként gyűlnek a fejünk felett az adatok a delta variánsról, amely ez év áprilisa óta fokozatosan teret hódít számos országban, köztük Romániában is. Csupán néhány hét kellett ahhoz, hogy dominánssá váljon Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Izraelben.

A delta variáns olyan mutációkat tartalmaz a vírus tüskefehérjéiben, amelyek a vírus fertőzőképességét mintegy 60%-kal növelik. A légutakban a vírus koncentrációja 1000-szerese az eredeti vírustörzsének. Mindez azt jelenti, hogy egy delta variánssal fertőzött személy 6 további ember megfertőzésére képes, amíg az eredeti, wuhani törzs 2–3 személy megfertőződését eredményezte (ezért fordulhatott elő az, hogy tavaly ősszel egy háztartáson belül nem mindenki lett beteg). A delta variáns fertőzőbb, mint a bárányhimlő. Bárányhimlővel oltás nélkül a gyermekek 90%-a 6–8 éves korára átfertőződik, ehhez hasonló fog történni az oltatlan személyekkel rövid idő alatt. És ahogy a bárányhimlő esetén, úgy a COVID-19 esetén sem tudják a szakemberek előre megmondani, hogy kinél milyen szövődmények alakulnak ki. Ugyanis a delta variánssal érintett országok tapasztalatai azt mutatják, hogy nemcsak a gyors terjedés a probléma, hanem az is, hogy súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedéseket okozhat, főként az oltatlanoknál.

Mi várható az iskolák nyitásával?

A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a közösségbe járó gyermekek életkoruktól függetlenül ugyanolyan arányban kapják el a COVID-19-et, mint a felnőtt lakosság. Az ő esetükben a fertőzés lefolyása az esetek többségében enyhébb, de sajnos vannak és lesznek súlyos esetek is — mutat rá a magyarországi Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Komoly járványgócok alakultak ki júniusban az iskolások körében Izraelben. Az Egyesült Államokban a delta által okozott járványhullám során súlyos, intenzív osztályos kezelést igénylő fertőzésekről számoltak be a gyermekeknél, a New Orleans-i gyermekkórház főorvosának tájékoztatása szerint hetente átlagosan 20, 2–12 év közötti gyermek kerül kórházba COVID-19 miatt. Az eddigi adatok azt mutatták, hogy a gyermekek a felnőttekhez képest kevésbé terjesztik a betegséget, azonban a delta variáns esetében a magasabb fertőzőképesség azt is jelenti, hogy már a kisgyermekek is gyorsan és hatékonyan át tudják adni a vírust a szüleiknek/tanáraiknak. Mindezt úgy, hogy ők maguk alig-alig mutatnak tüneteket. Sajnos a szülő a közösséget látogató gyermekétől is elkaphatja a fertőzést, amelynek lefolyása a felnőttek esetében bármilyen kimenetelt eredményezhet az enyhétől a súlyos, akár halálos végkimenetelig is. Emellett nagyon sok olyan gyermek is jár közösségbe, akik krónikus betegek: biológiai kezelést, immungyengítő kezelést kapnak, súlyos asztmások vagy esetleg szívbetegek, akik az életkoruk miatt nem kaphatnak oltást. A gyermekek számára a koronavírus elleni védőoltás csupán 12 év felett érhető el, ezért védettségük/biztonságuk érdekében létfontosságú, hogy környezetükben minél több felnőtt be legyen oltva, egy védett „fészekben” teljenek mindennapjaik, legyen az a család, az óvoda vagy az iskola, mutatnak rá a szakemberek, emlékeztetve arra is, hogy minden gyereknek joga van közösségbe járni.

Az UNICEF felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy évben a gyerekek annak ellenére komoly vesztesei voltak a járványnak, hogy maga a betegség őket kevésbé sújtotta. Nemcsak az oktatás korlátozott elérhetősége, hanem a szocializáció hiánya, a mozgáshiány, a családok megrendült gazdasági helyzete, a betegség miatti feszültségek, a képernyőfüggőség, az elhízás, az étkezési zavarok mind-mind következményei az izolációnak, a kijárási korlátozásoknak. Nem lenne szerencsés egy újabb iskolazárás, de az esetszám gyors növekedése előbb-utóbb ehhez fog vezetni. A szakemberek éppen ezért azt tanácsolják a szülőknek, kérjék az oltást 12 év feletti gyermeküknek, saját maguknak, és a környezetüket is biztassák az oltás beadatására. A vírus élni akar, és amíg talál olyan emberi szervezetet, amiben szabadon tud szaporodni, addig szaporodni is fog. Amíg pedig van lehetősége terjedni, addig módosulni fog, és évek telnek el úgy, hogy futunk a járvány után. Az elmúlt év azt már bebizonyította, hogy önmagában a maszkviselés, a távolságtartás, a korlátozások nem elegendők a járvány megállítására. A módosult variánsok esetén magas átoltottság szükséges ahhoz, hogy ténylegesen lelassuljon a járvány, és a betegség ne a legsúlyosabb arcát mutassa.

SZFÚ

Egyre kevesebben oltakoznak
Míg akár csak egy héttel korábban is bőven meghaladta a napi ezer főt az oltakozók száma, a járványgörbe laposodásával fokozatosan lanyhul az érdeklődés az immunizálás iránt.
Módosítások nélkül elfogadta a kormány a CNSU javaslatait
Módosítások nélkül fogadta el a kormány az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) határozatát az új járványügyi szabályokról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról - jelentette be szerdán Raed Arafat.
Romaşcanu: a nézőtéri kapacitás felének a kihasználásával lehet előadásokat tartani
Ezentúl a terem 50 százalékos kihasználtsága mellett lehet színházi előadásokat és koncerteket tartani az eddigi 30 százalék helyett - újságolta a szerdai kormányülés után Lucian Romaşcanu művelődésügyi miniszter.
Cookie