×
2020. 08 08.
Szombat
László
24 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Mi volt, kik vagyunk, mi lesz?

2017.07.28 - 08:00
Megosztás:
 • Mi volt, kik vagyunk, mi lesz?

  A Regionális Operatív Programon keresztül (POR) kapott anyagi támogatással újítják fel az ákosi református templomot, a megye legrégebbi és legimpozánsabb templomát.

  Tegnap az ákosi református templomban Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke adta át a kivitelezési tervet Csűry István püspöknek és Dobai Zoltán lelkipásztornak, ami Matus Zsolt projektmenedzserhez került.

  Dobai Zoltán helyi lelkipásztor nem mindennapi eseménynek nevezte a tegnapi együttlétet, ugyanis most már biztos, hogy sor kerül az ákosi református templom felújítására. Dobai húsz éve lelkipásztora az ákosi református egyházközségnek, és azóta folyamatosan keresi a lehetőséget a megye legrégebbi és legértékesebb templomának a felújítására. Közel húsz éve ennek jegyében tartanak templomnapot, minden évben a 69. zsoltár 10. versének az első fele — „Mivel a te házadhoz való féltő szeretet emészt engem…” — bátorította a gyülekezetet.

  Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke arról beszélt, hogy mi az, ami az ember számára elsődleges. Minden másodlagos, csak Isten parancsolatainak a betartása az elsődleges. Példás összefogás jött létre azért, hogy az ákosi templom megújuljon. A helyi közösséget támogatja az esperesség, az egyházkerület és nem utolsósorban a megyei tanács. Ennek az összefogásnak és egymás mellé állásnak meglesz a gyümölcse, ami nemcsak az ákosiak számára lesz jó, hanem a magyar nemzetnek is. Akik ide eljönnek, és megnézik ezt a templomot, azok örömmel mondhatják el: Isten ezt a kincset azért adta, hogy amint nyolcszáz esztendő alatt eddig, remélhetőleg a következő nyolcszáz éven át is alkalmas legyen arra, hogy Istent tiszteljük benne. Ilyenkor minden emberben felmerül a kérdés: mi az, amit most tenni kell? Gyakorlati emberek lévén tudjuk, hogy nagyon sok formaság betartásának kell eleget tenni. Legfőbb feladatunk azonban az, hogy teljesítsük Isten parancsolatát. Ha ez történik, akkor minden más meg fog oldódni. Meg kell tanulni hinni ahhoz, hogy az emberi vágyak teljesüljenek. Jó alkalom ez az esemény arra — hangsúlyozta a püspök —, hogy nyolcszáz évre visszatekintve a jövő látása pecsételődik meg azzal, hogy Isten szeretetét magunkénak érezhetjük. Nyolcszáz évvel ezelőtt őseink egy templomot építettek itt, mi most először is közösséget építünk, másfelől azt az értéket építjük, amit keresztény értéknek nevezünk. Mindez azért történik, mert mindenek felett Isten parancsa számít. Ennek a megújuló templomnak az a mai üzenete, hogy gondolkodjunk el azon, mi volt, kik vagyunk, mi lesz. Mi lesz majd évtizedek múlva? Mit tesznek majd unokáink és dédunokáink azért, hogy ebben a templomban élet legyen? Meg kell tanulni önmagunkhoz térni, merni bátran vállalkozni, a mi önbizalmunkat egyre erősebben működtetni.

  Tolnay István, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese templomépítő lelkészként szólt Dobai Zoltánhoz. Sok gond van az építéssel is, a javítással is, de mindig ki kell várni a megfelelő alkalmat és időt, mert az Úristen tudja, hogy mikor van szükség a nagy pillanatra.

  Pataki Csaba elmondta, hogy a megyei tanács egyhangúlag szavazta meg, hogy a megyei önkormányzat vezető partnere legyen ennek a pályázatnak. Pataki két évtizede, akkori munkatársaival készítette el a templom rövid leírását. Köszönetet mondott mindazoknak a közéleti szereplőknek, akik olyan terveket készítettek, hogy a templomjavítás finanszírozása bekerülhessen a regionális programba. Elérkezett az idő, hogy a felújítás terén komoly lépések történhetnek. Pataki partnerséget ígért a továbbiakban is. Az esemény az ákosi egyházközség kamarakórusának énekével ért véget.

   

   

  Elek György

   

  Cookie