×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Milyen fajsúllyal bír a pedagógusok oltottsága?

2021.01.14 - 10:35
Megosztás:
Milyen fajsúllyal bír a pedagógusok oltottsága?
A koronavírust a több millió szülő is terjesztheti, és általuk is eljuthat az oktatási intézményekbe, s „amennyiben a szülők nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha a pedagógusok beoltatnák magukat”, akkor a „pedagógusok is nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha minden szülő beoltatná magát” — nyilatkozta Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti szövetség vezetője a Libertateának.

 A szakszervezeti vezető kihangsúlyozta, hogy a fizikai jelenléttel zajló oktatáshoz való visszatérést nem lehet összefüggésbe hozni az oltatási hajlandósággal, de jelenleg a nyilatkozatok erre engednek következtetni, például „ha nem oltjátok be magatok mind, akkor nem kezdjük az iskolát” — fogalmazott. Nistor arra kért mindenkit, legyenek racionálisak, hiszen az oltási kampány sikerességéről akkor beszélhetünk, ha a lakosság 70 százaléka beoltatja magát, és nem lehet a pedagógusokat most pellengérre állítani, hiszen a több millió szülő ugyanúgy terjesztheti és hordozhatja a betegséget, mint a pedagógusok. A Spiru Haret Szakszervezet által decemberben végzett felmérés szerint a pedagógusok 56,3 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter pedig 66 százalékos oltatási hajlandóságról beszélt. Megyénkben a pedagógusok körében végzett felmérés szerint 45 százalékos az oltatási hajlandóság.
Azt egyelőre nem lehet tudni, mi alapján döntenek majd a fizikai jelenléttel zajló oktatásról, azonban a miniszter többször is hangsúlyozta, hogy a járvány terjedése mellett az oltatási hajlandóság is kulcsszerepet játszik majd. Miközben már szinte mindenki arra vár, hogy bejelentsék, február 8-tól visszatérhetnek a diákok az iskolapadokba, Adrian Wiener képviselő, aki orvosi végzettséggel rendelkezik, azt nyilatkozta, hogy szerinte ez leghamarabb március közepén valósítható meg, amikor a pedagógusok oltási kampánya befejeződik, és kiderül, milyen mértékben terjed, illetve mutálódik a koronavírus. Meglátása szerint mielőtt a fizikai oktatás elkezdődik, el kell érni, hogy a pedagógusok jelentős hányada megkapja a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját.

Az élsportolók is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát az oltáskampány második szakaszában
Az oltáskampány második szakaszában a nemzeti és olimpiai csapatok sportolói, valamint az egyénileg kvalifikált sportolók és ezek munkatársai is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát - közölte szerdán az ifjúsági és sportminisztérium.
3000 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 3000 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában több mint 32.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elvégzett tesztek közül 26.768 RT-PCR, 6026 pedig antigén gyorsteszt.
Cîţu az iskolák újbóli megnyitásáról: Ha a dolgok így maradnak, egyértelmű, hogy február 8-án kezdünk
Február másodikán döntik el, hogy újranyithatnak-e az iskolák február 8-án - mondta Florin Cîţu miniszterelnök az Europa FM kedd esti műsorában.
Cookie