×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Milyen testápolót használjunk?

2012.11.10 - 10:40
Megosztás:
Milyen testápolót használjunk?

A szamárnémeti boltokban is kaphatóak már kontrollált, megbízható natúrkozmetikumok, olcsóbban jövünk ki, ha a természetes alapanyagokból mi magunk készítjük el otthon a testápolónkat.

Mindenki használ szappant, fogkrémet, nyáron naptejjel próbálunk védekezni az UV-sugaraktól, hideg időben pedig krémekkel védjük a bőrünket a kiszáradástól. Sokat hallunk arról, hogy a testápolás során használt termékek egyes összetevői nem használnak a bőrnek, sőt veszélyesek is lehetnek. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a természetes anyagok (gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, élő állatok termékei — tej, méhviasz —, gyógyvizek, gyógyföldek) kevésbé szervezet-idegenek és toxikusak, kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a laboratóriumokban előállított anyagok. Ma már az interneten könnyen megtudhatjuk azt is, hogy a testápolókban használt különböző szintetikus anyagoknak milyen hatásaik lehetnek a bőrre és a szervezetre a tudományos kutatók szerint. Csak beírjuk a kívánt hatóanyag nevét, és máris megtaláljuk a kiértékelést. A testápolókban használt natriumlaurylsulfat mosó-aktív anyag, a bőrt, a hajat erősen szárítja. Az általában használt kozmetikai készítményeknél a jó minőségű növényi zsírokat olcsó ásványolaj-származékkal helyettesítik, mint a paraffin, amelyről dr. med. Ernst W. Henrich - dr. rer. nat. Thomas Baumann a következőket írja: „Ásványi olaj, kőolajszármazék, kőolajhulladékból (pakurából) nyerik. Nem szívódik be a bőrbe, a bőrön vízzáró réteget képez, elzárja a pólusokat, nem engedi lélegezni és kiválasztani a bőrt, gátolja a bőr létfontosságú funkcióit. Ezáltal elősegíti a mitesszerek elszaporodását, a különböző bőrgyulladások és az ekcéma kialakulását, élettelenné, törékennyé teszi a bőrt”. A fogkrémek nagy része tartalmaz Na-fluoridot. Ez a vegyi anyag nagy mennyiségben irritáló hatású, elképzelhető, hogy mérgező, károsítja az ideg- és az emésztőrendszert. A kozmetikumok, így a dezodorok tartósítására is gyakran a parabéneket használják. Ezek a vegyi anyagok behatolnak a bőrbe, hormonális hatásúak és lehetséges rákkeltők.

Natúr kozmetikumok

A szatmárnémeti biotermékeket árusító boltokban, patikákban, gyógynövényes boltokban is kaphatóak már természetes, vagy natúrnak nevezett termékek. Ha csak tehetjük, olvassuk el a használt kozmetikum kémiai összetételét a termék dobozán feltüntetett címkén. Ha valóban megbízható natúr kozmetikumot akarunk vásárolni, akkor ellenőrzött (BDIH, ECOCERT, BIOCONTROLL, Bio Activ) tanúsítvánnyal ellátott natúrtermékeket használjunk. Még tisztábbak azok a testápolók, amelyeknél biogazdálkodásból származó alapanyagokat használnak fel. Csakhogy minél tisztább és megbízhatóbb egy termék, általában annál drágább is, emiatt sokan nem tudnak áldozni az ilyen testápolókra. Vannak azonban régi jól bevált házi praktikák, illetve az interneten is számos receptet lehet találni, amelyek alapján otthon mi magunk is készíthetünk krémeket, szappanokat és egyéb kenceficéket. Ezekben a receptekben általában természetes olajok szerepelnek, mint a kókuszolaj, olivaolaj, pálmaolaj, shea vaj, méhviasz, amelyeket már a szatmárnémeti bioboltokban is meg lehet kapni elérhető áron, vagy megrendelhetőek az interneten. A shea vajat a csecsemők bőrápolására is ajánlják. A hidegen préselt olajokat — mint a lenmagolaj — azért ajánlják, mert ezek jobban megőrzik a természetes összetevőket, vitaminokat. Jól bevált házi praktika, hogy mézet konyhasóval keverünk el, és fürdéskor ezt tesszük a mosdószivacsra, nagyon jól tisztít és természetes, a parfümöket pedig illóolajokkal helyettesíthetjük.

 

Pándi Annamária

 

 

Cookie