×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Minden bélteki bor érmet kapott

2012.05.02 - 10:51
Megosztás:
Minden bélteki bor érmet kapott

Huszonhat fehér, tizenegy vörös és egy rozé bormintát bírált a zsűri a krasznabélteki borversenyen. Valamennyi borminta érmet kapott, nehéz volt eldönteni, hogy melyik borfajta kapja a nagy aranyat.

 

 

 

Krasznabélteken a Szent Orbán Boregyesület szervezi meg minden évben a borversenyeket, amelyre a helyi borkészítőket hívják meg. Johann Brutler a szervezők nevében elmondta, hogy a bélteki borászok hagyományokat őriznek, de modern körülmények között, modern eljárásokkal. Vagyis megtartják azokat a borászati eljárásokat, amelyeket őseik alkalmaztak, de ötvözik azokkal a modern módszerekkel, amelyeket a kor igényei szükségessé tesznek. Az egyesületnek három alapító tagja van: a Hetei Pincészet, a Brutler Pincészet és Leiher Géza borász. Az egyesület nyitott, abba bármelyik bélteki borász beléphet.

Umhauser Valéria a zsűri nevében elmondta, hogy az idén jók voltak a bélteki borok. A zsűrizés úgy történt, hogy a nedűk részt vettek egy elő zsűrizésen, amikor megtörtént a besorolás: száraz, félszáraz, félédes, édes, illatos és vörösborok. Umhauser Valéria mellett Ambrus Ernő és Bencze Zoltán zsűrizett. A bélteki borversenyen a borászok mulatós, nótás természetükről is meggyőzték a vendégeket. A terített asztal mellett felcsendülnek a nóták is, a színpadon pedig mindenkit elkápráztató műsort mutatott be a szilágycsehi hagyományőrző csoport, de fellépett a krasznabélteki német tánccsoport és a fúvószenekar is. A nótázókat pedig a krasznabélteki cigányzenekar kísérte. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke azt ajánlotta a Szent Orbán Boregyesület tagjainak, hogy védjék le ezt a nevet, mert ha megjelenik majd a palackokon, a bor rangját fogja emelni.

 

 

Eredmények

 

Aranyérmes fehérborok: Leiher Géza — chardonnay és traminer, Nachbil Pincészet — királyleányka, Pech Ferenc — királyleányka.

Aranyérmes vörösborok: Nachbil Pincészet — két vegyes és blaufrankin, Hetei Pincészet — cabernet sauvignon és fekete leányka, Leiher Géza — vegyes és Brutler Mihály merlot.

A fehér nagydíjat a Nachbil Pincészet chardonnay barrique, a vörös nagydíjat a Hetei Pincészet syrah bora nyerte.

Elek György

 

Cookie