×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Minden egyes használat után fertőtleníteni fogják az áldoztató kanalat és a kelyhet

2020.05.23 - 17:14
Megosztás :
 • Minden egyes használat után fertőtleníteni fogják az áldoztató kanalat és a kelyhet
  Minden használat után fertőtleníteni fogják a mise alkalmával használt kultikus tárgyakat (ikonokat, keresztet, Bibliát), az áldoztató kanalat és a kelyhet pedig minden egyes használat előtt és után is meg fogják tisztítani - közölte a Román Ortodox Egyház (BOR).

  Az egyház közleménye szerint azok az iránymutatások, amelyeket közzétett hívei számára a járvány idejére, tökéletes összhangban állnak a május 14-én bevezetett veszélyhelyzet idején érvényes egészségügyi intézkedésekkel.

  'Emlékeztetni szeretnénk, hogy az egyetemes ortodox egyház gyakorlatában az eucharisztikus áldozás során közösen használt kanál sem a múltban, sem a pandémia utóbbi két hónapja során nem jelentett fertőzésforrást egyetlen ortodox hívő számára sem. A közelmúltban két bíróság is - egy konstancai és egy kolozsvári - igazolta, hogy nem azonosítottak egyetlen koronavírussal való fertőződést sem, amely kapcsolatba hozható a vallási szertartások megtartásával, és az ugyanazzal a kanállal történt áldoztatás nem vezetett egyetlen ember koronavírussal való megfertőződéséhez sem, mint ahogy a két vizsgált érsekség papjai körében sem merült fel a fertőzés gyanúja' - szögezi le a Román Ortodox Egyház.

  Ugyanakkor hozzáteszi: megérti a hatóságok aggodalmát, amelyek számára 'elkerülhetetlen, hogy világiasan, és ne vallási fogalmakban gondolkodjanak' a lakosság védelméről, ezért a Román Patriarkátus zsinata úgy döntött, hogy 'nagyon rövid időre' elhalasztja a közös áldoztatást, és a világjárvány idején történő áldoztatás kérdését megvitatja a többi ortodox egyházzal. Az áldoztatásnak mindig egyetlen kenyérből és egyetlen pohárból kell történnie - érvel az egyház.

  'Kizárólag az egyház fogja eldönteni az áldoztatás módját, minden velejárójával együtt' - szögezi le a BOR, megjegyezve, hogy mindig lehetőség van az egyéni áldoztatásra is, mise után, vagy bármely más napon.

  Közleménye szerint az ortodox egyház betartja a következő járványügyi óvintézkedéseket:

  *elkerülik a templomajtó kilincsének megérintését, és ahol lehetséges, más ajtót használnak a templomba belépő, illetve az onnan távozó hívek

  *négyóránként alaposan kiszellőztetik a templomot

  *a bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeznek el

  *járvány ideje alatt azt javasolják a híveknek, hogy ne érintsék ajkukkal az ikonokat és ereklyéket, sem pedig a papok kezét. Az ikonok és ereklyék iránti kegyeletet térdhajlítással és keresztvetéssel, a papok iránti tiszteletet pedig főhajtással lehet kifejezni - tájékoztatja híveit a Román Ortodox Egyház.

  Cookie