×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Minden gyermeket ingyen kezel

2021.10.04 - 18:00
Megosztás:
Minden gyermeket ingyen kezel
Minden gyermek megérdemli az egészséges mosolyt — vallja a szakember (Fotó: Shutterstock)
Van Szatmárnémetiben egy fogorvos, aki minden gyermeket ingyen kezel. Dr. Berko Bogdan szerint nem lehet különbséget tenni közöttük.

Romániában közel 16 ezer fogászati rendelő működik, de 95 százalékuk magánrendelőként. Azoknak, akik szerződésben állnak az egészségbiztosítóval, átlagosan havi kevesebb mint 2000 lejes keretet biztosít a pénztár, ami a jelenlegi fogászati kezelések árait tekintve szinte rögtön elfogy, így rendkívül korlátozott a hozzáférés. A legtöbb szakember, aki szerződéses viszonyban van a biztosítóval, éppen ezért igyekszik ebből a keretből gyermekek kezeléseit elvégezni. Az összegből azonban alig futja néhány konzultációra és fogtömésre, így a kicsikre fordított keret általában pár óra alatt ki is fullad, ezért a legtöbb gyermek szüleinek, ha fogorvosi beavatkozásra van szükség, fizetniük kell. A fogászati szolgáltatások azonban nem olcsók, így amíg nem fáj, sokan halogatják az orvoshoz fordulást, a legtöbb gyermeket pedig amíg nem muszáj, nem viszik szakemberhez.


Ez volt az egyik fő oka annak, hogy dr. Berko Bogdan fogorvos úgy döntött, igyekszik minden hozzá forduló szatmári gyermeknek ingyenesen segíteni: nem akart abba a helyzetbe kerülni, hogy megtagadja a szolgáltatást egy kis betegtől, hogy egy másiknak segítsen. A szakember több mint 11 éve dolgozik fogorvosként, és mióta megnyitotta saját rendelőjét Szatmárnémetiben, ingyenes szolgáltatásokat nyújt a gyermekeknek. 
A fogorvosi rendelők által felszámított magas díjak miatt a szülők figyelmen kívül hagyják gyermekeik problémáit, és nem viszik őket fogorvoshoz, ez pedig elkerülhetetlenül tükröződik a fogaik állapotában. A fogorvos azt mondja, sajnos az elmúlt években túl sokszor kellett tapasztalnia, hogy már késő bizonyos beavatkozásokhoz. Azért, hogy ezen változtasson, igyekszik minden gyermeket ellátni, aki hozzá fordul. Ez persze nem kevés erőfeszítésbe kerül, hiszen a munkadíjat nem számolva, csak a kezelésekhez felhasznált eszközök értéke akár 15 ezer lejre is rúg havonta.
Furcsának tűnhet, de magának Berko doktornak is rossz élmény volt gyermekkorában az első találkozás a fogorvossal, éppen ezért a szakember azért is szeretne tenni, hogy a hozzá forduló gyermekek őszinte mosollyal az arcukon távozzanak. Azt mondja, sajnos még mindig vannak orvosok, akik traumatizálják a gyerekeket, nincs türelmük hozzájuk, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy kerüljék a fogorvost.


Minden gyermek megérdemli az egészséges mosolyt — vallja a szakember, aki egy egyesületet is alapított, melyen keresztül támogatni is lehet a szatmári gyerekek ingyenes fogászati kezelését. Az Egy egészséges mosoly a gyermekednek egyesület (Asociaţia Un zâmbet sănătos pentru copilul tău) a nyári vakációban 200 gyermeknek tette lehetővé az ingyenes szolgáltatást. Az egyesületnek egyelőre egyetlen fogorvos tagja van, Berko doktor, de várja azoknak a kollégáknak a csatlakozását, akik kiállnának az ügy mellett, valamint abban is bízik, hogy a hatóságok is lépni fognak ez ügyben. Jelenleg három iskolában működik fogászati rendelő, de ez nagyon kevés ahhoz, hogy valódi változást hozzon.
Azok, akik igénybe vennék dr. Berko Bogdan fogorvos szolgáltatásait, a 0771.443.994-es telefonszámon egyeztethetnek időpontot, az egyesület tevékenységével a hivatalos Facebook-oldalán — www.facebook.com/zambet.pentru.copilul.tau — ismerkedhetnek, de adományozni is lehet azért, hogy a rászoruló szatmári gyermekek ingyenes fogorvosi ellátásban részesüljenek, a következő linken: https://bit.ly/3AQPaCL.

Bumbuluţ Krisztina

Fogorvos kerestetik, teljes munkaidőben
Határhoz közeli fogászati klinikánk teljeskörűen felszerelt rendelőjébe FOGORVOS kollégát keresünk, teljes munkaidőbe.
Ismerjük meg, előzzük és védjük meg!
Ismerjük meg, előzzük meg, védjük meg — az anyukák és újszülöttek védelmében elnevezéssel kampányt indított a közegészségügyi igazgatóság a szövődménymentes terhesség és szülés népszerűsítésére.
Jutalomtáborban a máltais gyerekek
Iskolakezdés előtti jutalomtábort szervezett a Máltai Szeretetszolgálat a szociális központjához tartozó kedvezményezettek számára.
Cookie