×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Mindjárt készek az ANL-blokkok

2020.05.30 - 13:43
Megosztás:
Mindjárt készek az ANL-blokkok
A polgármester egy hónapra saccolja, hogy átadásra kerülhetnek az új szatmárnémeti ANL-blokkok az egykori „céldombnál”. Harminc lakás lesz ezekben civil családok számára, a többi a katonáké.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal együttműködve építi egy éve három új tömbházát az országos lakásügynökség (ANL), a nyolcmillió lej értékű beruházást hamarosan befejezik, Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester szerint június végén sor kerülhet az épület átadására és a lakások kiosztására. Sajnos továbbra is érvényben van az a kormányhatározat, amelyik kimondja, hogy a szatmárnémeti ANL-lakások felét aktív vagy nyugállományú katonáknak kell a rendelkezésére bocsátani, mert ahová a tömbházak épültek, az egykor lőtér volt a védelmi minisztérium tulajdonában. Az előző három megépült ANL-tömbházből az egyik épületet ajánlották fel 2016-ban a védelmisek számára, a mostani háromból értelemszerűen kettő jár nekik. Az előzőleg kiosztott lakásokat nagyon nehezen töltötték meg a katonák, emlékeztetett a polgármester, aki emiatt próbálta eljárni, hogy ne kelljen a katonáknak fenntartani lakásokat akár üresen is, ha nincs rá igény, lakhassanak azokban inkább fiatal szatmárnémeti házasok. Sem korábban nem sikerült elérni a vonatkozó kormányhatározat módosítását, amikor szatmári származású védelmi minisztere volt az országnak, sem később nem ment bele ebbe a vezérkari főnök. Ennek tükrében a most épülő három tömbházban harminc lakást fog tudni a civilek rendelkezésére bocsátani a városvezetés. Kereskényi szerint sokkal inkább feleltek volna meg céljuknak az ANL-lakások, ha azokat fiatal szatmárnémeti házaspárok kapták volna meg, akik között minden bizonnyal több az alacsony keresetű, mint a katonák között, de sajnos annak idején ilyen egyezség köttetett meg az ANL és a védelmi tárca között.

Mióta a polgármesteri hivatal kiközölte a befejezéshez közeledő munkálatokról szóló hírt, izzanak a telefonok a városházán, sokan érdeklődnek az ANL-lakást igénylők közül — és nem csak —, hogy ők vajon kapnak-e lakást. Kereskényi elmondta, hogy reális esélyük lakást kapni az év elején városi tanácsi határozatban szentesített igénylőlista első harminc pozíciójában szereplőknek van. Ez a lista aktuális, a kérvényezők tavaly év végi adatai alapján lett összeállítva, úgyhogy nem kicsi az esélye, hogy erről valaki kiessen.

Sajnos sokkal többen vannak a városban, akik rá vannak utalva az olcsón bérelhető ANL-lakásokra, mint amennyit az ügynökség építeni képes, mutatott rá Kereskényi, ezért a város távlati tervei között szerepel a lakásépítési program folytatása. A városvezetés azt szeretné, ha a lakásügynökség felújítaná az Ostrovului sétányon található, még romos állapotban lévő, D jelű épületet, hogy ebben legyenek a következő ANL-lakások, amelyekben szatmárnémetiek lakhatnak.

Princz Csaba

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie