×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Mire elég 17 000 lej?

2016.11.02 - 15:05
Megosztás:
Mire elég 17 000 lej?

A válasz nagyon is relatív, hiszen míg a magánember számára valóságos vagyon, egy önkormányzat „konyháján” alig csepp a tengerben, s a legtöbb településen ennek sokszorosára lenne szükség. Polgármestereket kérdeztünk a költségvetés-kiigazításról.

 

Az áfa-visszaosztásnak köszönhetően Szatmár megye önkormányzatai egységesen 17 000 lejnyi költségvetés-kiigazítást kaptak, s hogy ez az összeg mire elég (vagy mire nem), melyik „költségvetési lyuk” betömésére vagy épp minek a megvalósítására fordítják a most kapott összeget — erről kérdeztük a vidéki polgármestereket.

„Persze több a semminél, de végeredményben semmire nem elég! Hogy mást ne említsek: 100 000 lej hiányzik csak a fogyatékosok/rokkantak illetékeinek kifizetésénél — 48 ilyen személy szerepel a község nyilvántartásában, plusz 22 gondozó, igaz, az ő fizetésükre elkülönítettük a pénzt. De ez még nem minden, hiszen a tanügyisek számára 240 000 lej kellene befusson az áfa-visszaosztásból — az októberi fizetésük, ami még nem érkezett meg. Paradox világban élünk: önkormányzatként egy huncut vasat nem kaptunk ebben az évben — bár a költségvetés-kiegészítésről folyamatosan beszéltek, csak nem öltött testet —, s oda jutottunk, hogy mi, az önkormányzat kell segítsük az államot” — magyarázza elégedetlenül Lengyel István, Lázári polgármestere. Hasonló véleményének ad hangot Mikola polgármestere, Dobos István is, aki kerek perec kijelenti: az önkormányzatnak minimum 400 000 lej kellene, hogy mindenre elég legyen. „Nagyon kevés ez a 17 000 lej, két futó pályázatunkat is be kell fejezni, s ez az összeg például még csak a kanalizálás engedélyeztetésére sem elég, az ugyanis 24 000 lejbe kerül. Hiányzik a közvilágításra költendő pénz, a fogyatékosokat/rokkantakat gondozó személyek fizetésének összege, a turisztikai irodában dolgozók fizetése, az útfelújítási munkálatok is leálltak, s csak remélni merem, hogy a nagy, azaz az országos költségvetés-kiegészítéskor kapunk forrást a folytatásra…” — sorolja a hiányokat. „Tervezünk, modernizálni akarunk, s közben ezek a munkálatok meg leállnak. Helyi költségvetésből nem tudunk mindent biztosítani, pedig igyekszünk. Két utcában, 1750 méter hosszan bővítettük az elektromos hálózatot önerőből, az is 200 000 lejbe került.”

Örömmel fogadja — ha mégoly kevés is — az összeget Márton Zsuzsanna, Egri polgármestere, annál is inkább, mert mint mondja, úgy gondolták: nem is lesz semmiféle költségvetés-kiigazítás. „Mindenképpen nagyon jól jön ez az összeg, most éppen a mezei utakat készülünk lekövezni saját forrásból, szóval meg is van a helye. Az út menti bokrokat levágták már, az út mentét megtisztították a növényzettől, s amint a föld felszárad, kezdődik a kövezés” — magyarázza.

„Nagyon jól jön ez a pénz, helye van, de még mennyire! Viszont harmincszor 17 000 lejre lenne szükség” — summázza Majláth Gábor avasújvárosi polgármester. „Ahogy látom, minden olyan önkormányzat, ahol polgármesterváltás történt a nyáron, gyenge anyagi lábakon áll. Az a polgármester, aki „tudta”, hogy marad a következő négy évre is, év elején vigyázott, s igyekezett úgy rendezni a pénzügyeket, hogy év végéig elég legyen majd a takaró. A távozó polgármesterek viszont igyekeztek minden elmaradásukat és számlájukat rendezni, hogy tiszta lapot hagyjanak a nyomukba lépőknek — ami dicséretes is, viszont épp ezért maradt üres a pénzesláda. Az már most biztos, hogy az újvárosi önkormányzat mínusszal megy át a jövő évbe — a településnek nincs Általános Városrendezési Terve (PUG), s csak az ehhez szükséges mérések elvégzése 120 000 lejbe került, maga a PUG elkészítése pedig 300 000 lej lesz, de kötelező megcsináltatnunk” — magyarázza.

Keserű örömének ad hangot Incze Lajos, Halmi polgármestere, s mint mondja: „Hála az új közbeszerzési törvénynek a halmi önkormányzat jól áll anyagilag — nem tudtuk elkölteni a különféle megvalósításokra félretett pénzt, hiszen azok épp csak hogy felkerültek a SEAP-ra licitre. De ennek a 17 000 lejnek is megvan már a helye: határon átnyúló pályázat keretében szeretnénk egy tűzoltóautót a községbe, s az ehhez szükséges dokumentációk, papírok elkészítésére fordítjuk.”

Nem is dicsekszik, de nem is panaszkodik Gyákon György túrterebesi polgármester, aki úgy fogalmaz: „Elfogadhatóan állunk. Amit év elején elterveztünk, arra futja, megvan mindenre az elkülönített pénzösszeg. Igaz, nem is vágtunk bele túl nagy befektetésekbe — kivéve a térfigyelő kamerarendszert, s úgy hiszem, ezt a 17 000 lejt a kamerák áramkábeleinek földelésére fogjuk fordítani. Ezen a rendszeren dolgozunk már nyár óta, mindent beszereztünk már, a kamerákat, a központi rendszert s annak képernyőjét. Most már csak az áramszolgáltató engedélyére várunk, s amint azt megkapjuk, pár nap alatt fel is szereljük, működésbe is állítjuk a rendszert” — mondja.

 

Szabó Kinga Mária

 

Cookie