×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Mire jó a fizioterápia?

2021.09.07 - 17:00
Megosztás:
Mire jó a fizioterápia?
Szatmárnémetiben például a Boldog Scheffler János Központban is végeznek fizioterápiás kezeléseket / Fotó: Archív felvétel
Holnap lesz a fizioterápia világnapja, ami a természet fizikai és kémiai energiáit használja a különböző mozgásszervi megbetegedések megelőzésére, gyógyítására és rehabilitációra.

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, melynek emléket állítva 1995 óta minden évben ezen a napon ünnepli a szakma a fizioterápia világnapját. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körben felhívják a figyelmet a fizioterápia fontosságára és lehetőségeire a mozgásszervi problémák kezelésében.

A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, hő-, elektromos, mágneses energia) használja fel gyógyításra. Magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), az elektroterápiát (villanykezelés), a hidro- és balneoterápiát (gyógyvíz, iszapkezelés) és a fényterápiát. Nem tévesztendő össze a természetgyógyászattal és a fizikoterápiával, utóbbi alatt a köznyelv az elektromos árammal történő kezeléseket érti. A sokáig a szakma mostohagyermekének számító fizioterápia a négy nagy orvoslási területen (a másik három ág a sebészi kezelés, a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia) belül a legrégebbi, majdnem egyidős az emberiség történetével.

Még nem léteztek gyógyszerek és sebészi eljárások, amikor az emberek tapasztalati alapon már felhasználták a természet különböző gyógyhatású tényezőit (például termálvizeket, iszapot). Ma sincs olyan klinikai szakma, műtéti beavatkozás, megelőző, rekreációs tevékenység, amely nélkülözni tudná a fizioterápiát. A múlt század rohamos technikai fejlődése, az elektromosság felfedezése nagymértékben fejlesztette a fizioterápiát, s egyre több területen kezdték mesterségesen előállítani a természet energiáit. A fizioterápia elsősorban annak köszönheti reneszánszát, hogy helyileg, a beteg testrészen fejti ki hatását, és helyes alkalmazása esetén nincs semmi mellék- vagy utóhatása. Manapság a fizioterápia gazdag tárházából a gyógytorna a legjelentősebb, köznapi értelemben ezt is értik alatta. A gyógytorna az egyik legősibb terápiás módszer, amelyet az elmúlt évtizedben kiemelt sikerrel használtak úgy a megelőzésben, mint a rehabilitációban. Fontos szerepe van a sportsérülések megelőzésében, a műtétre való felkészülésben, ugyanakkor sokszor elengedhetetlen a műtétek után, hogy megerősítsék az ízületeket és az izomzatot. A legtöbbször mozgásszervi, belgyógyászati, de akár neurológiai, kardiovaszkuláris, endokrinológiai esetekre is kiváló megoldás lehet egy rehabilitációs szakorvos által előírt terápiás foglalkozás.

SZFÚ

Heti kétszer tartanak szabadtéri edzést, ingyen és bérmentve
A Spartan Training Group Satu Mare ingyenes szabadtéri edzésekre vár mindenkit, korosztálytól függetlenül. Célja az, hogy edzései által minél több embert „megmozgasson”. Kötetlen programról van szó, személyre, csoportra szabott edzésformákkal.
Ó, természet!
Erdei kiránduláskor, ha nincs kellő figyelem, bajok érhetik az embert. Az árnyékos, nedves és hűvös aljnövényzetből fertőzött kullancs akaszkodhat rá vért szívni („tapad, mint a kullancs”), hazatérve pedig a nagy lelkesedéssel és hórukkal szedett gomba okozhat vészt, ha véletlenül bolondgomba keveredett közé. A természet emberbarát ugyan, de ismerni kell a törvényeit.
A művészetre irányult a figyelem
A művészet világnapjáról a megyeközpontban is megemlékeztek szerda este. Az Aurel Popp Művészeti Líceum felújított épületének falára a diákok alkotásiból készült képek lettek kivetítve.
Cookie