×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
17 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Gong

Miskolcra viszik a szatmári kultúrát

2019.01.27 - 08:54
Megosztás :
 • Miskolcra viszik a szatmári kultúrát

  A Harag György Társulat a vendége idén a Miskolci Nemzeti Színház által szervezett Határtalan Napoknak. A nagy sikerű színházi előadások mellett képzőművészeti kiállítást, irodalmi összeállítást és komolyzenei koncertet is visznek a rendezvényre.

  A Miskolci Nemzeti Színház minden évben megrendezi a Határtalan Napokat, amelynek keretében egy határon túli színházat látnak vendégül, a teátrumok pedig kis betekintést nyújtanak városuk és megyéjük kulturális életébe. Idén a Harag György Társulat a rendezvény meghívottja, február 7. és 9. között pedig a színházi előadások mellett a komolyzene, a képzőművészet és az irodalom is a figyelem középpontjába kerül.

  Két nagyszínpadi előadással utazik Miskolcra a Harag György Társulat. A rendkívül népszerű A dzsungel könyve című musicalt két alkalommal is játszani fogja a Nagyszínházban, Nagy Regina rendezésében. A produkció már jó ideje szerepel a társulat repertoárjában, az előadásokat pedig a mai napig telt házzal játsszák.

  Szintén a Nagyszínház színpadán láthatja a miskolci közönség a társulat fesztiválok sorozatán részt vevő, Tévedések vígjátéka című előadását, amelyet Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező állított színpadra Szatmárnémetiben. A szakmai szempontból is rendkívül sikeres produkciót a 2016/2017-es színházi évadban mutatták be. Bérletben játszotta a társulat Nagykárolyban, Nagybányán és Sepsiszentgyörgyön, meghívott előadás volt Gyergyószentmiklóson, a Kisebbségi Színházak Kollokviumán, a magyarországi Gyulán tartott nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, és a nagyváradi Varadium Fesztivál is műsorára tűzte. Bemutatták továbbá a budapesti Nemzeti Színházban, és a Thália Színház színpadán is láthatta a fővárosi közönség, a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén. Ezzel az előadással vett részt a társulat Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor színházban rendezett IFESZT-en, és másfél évtized elteltével ezzel az előadással tért vissza Bukarestbe a Harag György Társulat, ahol a Festin pe Bulevard közönségzsűrije a fesztivál legjobbjának választotta a produkciót.

  A Miskolci Nemzeti Színházhoz tartozó Játékszínben lesz látható a szintén többszörös fesztiválszereplő Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma Tom Dugdale rendezésében, Hadházi Andrással a főszerepben.

  Szintén elviszi Miskolcra a társulat a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen színpadra vitt Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című Jordi Galceran-vígjátékot, amely Szatmárnémetiben és Temesváron is könnyen a közönség kedvencévé vált.

  A Szatmáriak Miskolcon című kiállításban három szatmárnémeti képzőművész, Szemák Zsuzsa grafikus- és festőművész, Muhi Sándor grafikusművész és Nyiri Zoltán festőművész mutatják meg régebbi és friss alkotásaikat. Mindhárom művész a Romániai Képzőművészek Szövetségének aktív tagja, az alkotás mellett pedig a szatmári képzőművészek következő generációjának képzésében is aktívan részt vesznek, hiszen mindannyian gyakorló pedagógusok.

  A miskolci Kamaraszínházban koncertezik a Harag György Társulat meghívására Fátyol Rudolf hegedűművész, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója, valamint a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia FOURever vonósnégyese (Kovács P. Emőke elsőhegedű, Mihalcea Mija Alina másodhegedű, Budean Mihály Dávid brácsa, Cătună Dan gordonka).

  A Nagyszínház nézőtéri társalgójában a szatmári irodalmároké lesz a főszerep. Kereskényi Sándor irodalomtörténész Irodalom Szatmárban, Szatmár az irodalomban címmel tart majd előadást, Végh Balázs Béla irodalomtörténész pedig bemutatja a 101 vers Szatmárról, 101 vers Nagykárolyról című könyvet. Az irodalmi program részeként kortárs szatmári költők mutatkoznak be. Moderátorként közreműködik Fischer Botond, saját verseiket olvassák fel Jánk Károly, Simonfi József és Ármos Lóránd szatmárnémeti és nagykárolyi költők.

  A Határtalan Napok 2019 programja

  Február 7., csütörtök

  15.30: Kiállításmegnyitó — Nagyszínház, nézőtéri társalgó — Szemák Zsuzsa grafikus- és festőművész, Muhi Sándor grafikusművész és Nyiri Zoltán festőművész tárlata

  19.00: Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc — Játékszín

  Február 8., péntek

  14.00 és 19.00: A dzsungel könyve — Nagyszínház

  19.00: A Dinu Lipatti Filharmónia kamarakoncertje — Kamaraszínház

  19.30: Tizenöt próbálkozás a színészetre — Játékszín

  Február 9., szombat

  16.00: Szatmár irodalomtörténete és kortárs szatmári költők bemutatkozása — Nagyszínház, nézőtéri társalgó

  19.00: Tévedések vígjátéka — Nagyszínház

  (a kezdési időpontok helyi idő szerint értendők)

   

  Cookie