×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Mobilitási támogatással segítik a munkába állást

2021.03.17 - 16:00
Megosztás:
Mobilitási támogatással segítik a munkába állást
Támogatásban részesülhetnek azon munkavállalók, akik lakhelyet váltanak munkájuk miatt / Fotó: freepik.com
Mobilitási támogatásban részesülhetnek azok a regisztrált munkanélküli személyek, akik munkába állás miatt lakóhelyüktől több mint 50 km-re lévő településre költöznek.

A támogatás összege a lakhatási költségek 75 százalékának felel meg, s maximum nettó 900 lej értékű lehet. A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az illető — illetve ha családostól költözik, akkor a teljes család — havi nettó jövedelme nem haladja meg az 5000 lejt, regisztrált munkanélküliként van számon tartva a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél, és kizáró jellegű kritérium a minimum egyéves munkaszerződés is.

A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy nem jogosultak a támogatásra azok a személyek, akik az elmúlt 36 hónap során már részesültek a támogatásban, avagy a 2002/76-os számú törvény 74-es vagy 75-ös cikkelye által meghatározott juttatásokban; azon személyek, akik olyan munkaadónál állnak munkába, ahol az elmúlt két év során már dolgoztak; az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti egyetemek végzősei, akik sikeres rezidensvizsgát tettek; azon felsőfokú végzettségű személyek, akiknek munkaadóik a törvény értelmében lakhatást is kell biztosítsanak; valamint azok a személyek, akik a szóban forgó településen lakástulajdonosok vagy társtulajdonosok. Abban az esetben, ha a munkaadó szolgálati lakást biztosít a munkavállalónak, nem igényelhető a mobilitási támogatás. A támogatásban részesülő személyek jogosultak a támogatásra abban az esetben is, ha a munkavállalást követő 36 hónapon belül munkát váltanak, azzal a kikötéssel, hogy 30 napon belül álljanak ismét munkába ugyanolyan feltételek mellett.

S. B.

Kevesebb egyedül hagyott gyerek
Országszerte 16,4 százalékkal, Szatmár megyében pedig ennél is jelentősebb mértékben, közel harmadával csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akik szülője külföldön dolgozik.
Enyhén csökkent a munkanélküliség
Március végén 3,44 százalékra csökkent a munkanélküliségi arány Szatmár megyében, mely február végéhez képest 0,24%-os, január végéhez képest pedig 0,33%-os csökkenést mutat, derül ki a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.
Romániában az átlagos órabér harmada az uniós átlagnak
Romániában sokat fejlődtek a bérek az uniós csatlakozás óta, de az átlagos órabér még kevesebb mint harmada, a dolgozói szegénység pedig majdnem kétszerese az európai uniós átlagnak - mutatott rá a munka ünnepe alkalmából írt Facebook-bejegyzésében szombaton Raluca Turcan munkaügyi miniszter.
Cookie