×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
18 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Nagykároly

Modernizálják a kaplonyi vasúti átjárókat

2019.05.22 - 07:24
Megosztás:
 • Modernizálják a kaplonyi vasúti átjárókat

  Egyre inkább biztosnak tűnik, hogy még ebben az évben fénysorompóval látják el a Nagykároly és Kaplony között lévő vasúti átjárókat. A Román Vasúttársaság idei költségvetésébe belefoglalták az átjárók felújítására szánt mintegy 3 millió lejt.

  Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere emlékeztetett, hogy nemrégiben Răzvan Cuc szállításügyi miniszterrel a helyszínen szemrevételezték az átjárókat. A szaktárca vezetője is megtapasztalhatta, hogy a jelenlegi állapotában mindkét átjáró balesetveszélyes. A mellettük lévő emlékkeresztek is arról tanúskodnak, hogy az évek során sokan meghaltak ott. Azon az alkalmon jelen volt a Román Államvasutak Rt. területi igazgatója is. El is mondta, hogy hosszú évek óta tervezik ezen átjárók felújítását is, de országos szinten több száz hasonló beruházásuk van, míg a költségvetésük korlátozott, évente mindösszesen párat tudnak felújítani… A miniszter ennek ellenére utasította, hogy kezdjék meg az előkészületeket, hiszen még idén modernizálják a két átjárót.

  Hétfő délután értesítették Kovács Jenő polgármestert — hiszen mindkét átjáró közigazgatási értelemben a város területén található — arról, hogy a szaktárca a vasúti társaság költségvetése számára elkülönítette a modernizálás költségeire szánt mintegy 3 millió lejt. A fény- és hangjelző berendezéseken kívül előreláthatóan lesz egy félsorompó is, illetőleg 20–20 métert felújítanak a megyei utakból is, továbbá a sínpárok közötti részt gumírozott felülettel látják el. Utóbbi munkálatokat természetesen összehangoltan végzik el a nagykárolyi Károlyi-kastély és a kaplonyi Szent Antal római katolikus monostortemplom közötti megyei út szintén a nyárra tervezett felújítási munkálataival.

  Mint a nagykárolyi önkormányzat műszaki irodájának munkatársaitól megtudtuk, múlt héten is egyeztettek erről a beruházásról a vasúttársasággal. A két átkelő között található, egykoron a cukorgyárhoz vezető sínpárokat is felszámolják. Az előzetes elképzelések szerint mindkét átjáró fény- és hangjelzéssel lesz ellátva, míg a kevésbé belátható, Zsibó felé haladó sínpárhoz úgynevezett félsorompót is kihelyeznek.

  „Kifejezetten jó hírnek tartom” — nyilatkozta Kovács Jenő polgármester, aki hozzátette, hogy szerinte már nem csupán amolyan ígéret a mostani beruházás, hanem konkrét tény. „Még ebben az évben el fogják végezni a beruházást” — nyomatékosította. „Meglehet, hogy kevéssé bíznak ebben a beruházásban egyesek, de azt is meg kell érteni, hogy nehéz valamit elérni ebben az országban, ellenben, ha meg sem próbálják, akkor bizonyosan nem fog sikerülni. Ha utánajársz, akkor meg lehet oldani” — fejtette ki. „Azt is meg kell említeni, hogy Mancz Dezső kaplonyi lakos szorgalmazta mindezt. Meg is egyeztünk Pataki Csabával, a Szatmár Megyei Tanács elnökével arról, hogy az ő költségvetésükből fedezik a költségeket, hiszen valóban tarthatatlan a mostani állapot. Az persze külön jó hír, hogy mindkét átkelő modernizálási költségeit a szakminisztérium biztosítja” — tette hozzá.

  Megyeri Tamás Róbert

  Cookie