×
2020. 08 03.
Hétfő
Hermina
26 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Most érdemes lakást venni

2019.06.08 - 08:58
Megosztás:
 • Most érdemes lakást venni

  Most érdemes lakást venni — állítja egy ingatlan-tanácsadó vállalat. Egy fővárosi kétszobásat már 9 évi átlagbérből meg lehet vásárolni, tíz éve még 27 évet kellett dolgozni ugyanezért.

  Egy amerikai tulajdonban lévő, ingatlan-tanácsadással foglalkozó vállalat, az SVN Romania szerint most érdemes idehaza ingatlant vásárolni. Kijelentését meg is magyarázza egy egyszerű példával: egy átlagosnak mondható, kétszobás, 50 négyzetméteres fővárosi ingatlant ugyanis akár már 105 átlagbérből ki lehet fizetni, azaz alig kilenc évet kell érte dolgozni. Tavaly ez a mutató még magasabb volt, 2018 elején az akkori számítások szerint 9,8 évig, az év végén pedig 9,5 évig kellett dolgozni egy ilyen lakás megvásárlásáért. Ha pedig tíz év távlatát vesszük alapul, akkor hatalmas a különbség: 2009-ben ugyanis még 27 évet kellett átlagbéren dolgozni ahhoz, hogy megvásároljunk egy lakást.

  A jelentést készítő vállalat szerint ez részben azzal magyarázható, hogy az elmúlt évben a lakásvásárlással kapcsolatos összes tényező javulást mutatott, kivéve a lakásvásárlásoknál igénybe vehető banki finanszírozást, mivel a nemzetközi viszonyokhoz hasonlóan Romániában is nőtt a hitelek kamatterhe. Az SVN Romania szerint az átlagbért és a jelzáloghitelek havi törlesztőrészleteit összevetve kiderült, hogy az átlagfizetés most az 1,6-szorosa a törlesztőrészleteknek. Ilyen rég, 2011 óta nem fordult elő, akkor egyenlő volt az átlagbér a jelzáloghitelek átlagos törlesztőrészleteivel, sőt, a gazdasági válság kezdetén, 2008-ban az átlagos törlesztőrészlet 2,5-szöröse volt az átlagbérnek

  Kettősség jellemezte a 2018-as romániai ingatlanpiacot — részletezi jelentésében a vállalat —, mivel megszakadt a lakások árának és a lakáseladások számának viszonylag nagy ütemű emelkedése, viszont a rendszerváltást követően tavaly rekordszámú újonnan épített lakást adtak át. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavaly 60 ezer lakást fejeztek be, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez viszonyítva. Ráadásul csak a gazdasági válság előtt adtak el több új építésű ingatlant Romániában, mint 2018-ban: 2008-ban 67 ezer új ingatlan talált gazdára, tavaly pedig 60 ezer.

  Szántai Imre, az egyik megyeközponti ingatlanközvetítő cég vezetője szerint az ingatlanvásárlási kedv Szatmárnémetiben sem alacsony, mert nagyon sokan még mindig az ingatlanba való befektetést tartják a legbiztosabbnak; olyan beruházás ez, amiben a pénz stabilan megmarad. „Akinek van rá kerete, az még mindig inkább ingatlanba fektet” — magyarázta. Bár az ingatlanközvetítő szakember szerint is elég magasak az ingatlanárak a megyeszékhelyen és környékén, mégis van mozgás a piacon: a legtöbb eladó hajlandó engedni az árból, azok az ingatlanok pedig, amelyeket reális áron kínálnak, hamar elkelnek. A legkevésbé sajnos azok a fiatalok tudnak lakáshoz jutni, akik a magánszektorban minimálbérért dolgoznak, mivel félretenni nem tudnak, de a bankok kritériumrendszerének sem igazán felelnek meg — ők albérletet keresnek. Mint megtudtuk, a pályájuk kezdetén álló szatmári huszonévesek főként kétszobás, 40–50 négyzetméteres lakásokat vásárolnak, amit megengedhetnek maguknak, és amilyenre a bank is kölcsönöz, míg a középkorúak, akik már rendelkeznek egy kisebb lakással, általában eladják ezt, és a meglévő összeget kipótolva vásárolnak nagyobb lakást.

  Eladó-kiadó ingatlanok

  Sok szatmári vágyik saját fészekre, azoknak pedig, akik megtehetik, nem kérdés: érdemes ingatlanba fektetni. Lássuk, mennyiért is kínálják a lakásokat, házakat Szatmárnémetiben, és mennyiért lehet ingatlant bérelni. A legalacsonyabb összegeket még mindig a Solidarităţii, 14 Mai, Soarelui és a 14-es lakónegyedi tömbházlakásokért kell kifizetni, itt már 22–25 ezer eurótól találnak kisebb, kétszobás lakást az érdeklődők. A garzonok ennél valamivel kevesebbe kerülnek, az alsó határ 12–15 ezer euró — itt a lakónegyedek pár négyzetméteres, tető alatti, szárítókból átalakított lakásaira kell gondolni. A megyeszékhely központjában a nagyobb tömbházlakások árai 40–45 ezer eurónál kezdődnek, de átlagosan 50–75 ezer euró között lehet vásárolni felújított háromszobás lakást.

  Akik nem tömbházban, hanem magánházban képzelték el az otthonukat, azoknak egy átlagos, kétszobás lakás árának legalább a kétszeresét kell kiadniuk, hogy az álmuk megvalósulhasson. Egy háromszobás, kertes ház ára 65–80 ezer euró körül van, de a telek nagyságától, elhelyezkedésétől, a ház felszereltségétől és az általa kínált komforttól függően a 100 ezret is bőven meghaladhatják ezek árai.

  Kiadó lakások is akadnak szép számmal Szatmárnémetiben. A megyeközpontban, csakúgy, mint az eladó lakások esetében, a legkisebb összegeket a Solidarităţii, 14 Mai, Soarelui és a 14-es lakónegyedi tömbházlakásokért kell kifizetni havonta, itt már 130–160 euróért is lehet bérelni kétszobás, 30–50 négyzetméter közötti lakásokat. A megyeszékhely központjában a kétszobás tömbházlakások bérleti díjai 200 eurótól kezdődnek, egy háromszobás, régi központi albérletért pedig 250–300 eurót kell kiadni havonta. A havonta fizetendő összeg a legtöbb esetben nem függ a tömbházak típusától, nagyjából azonos az új, illetve a régi építésű lakások esetében, az ár inkább a felszereltség, berendezés függvénye.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie