×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
30 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Gong

Mozgalmasan indult az évad a Brighella Bábtagozat számára

2019.09.29 - 08:17
Megosztas :
 • Mozgalmasan indult az évad a Brighella Bábtagozat számára

  Már a nyári hónapokban, még mielőtt elkezdődött az új évad a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata számára, Nagy Anikó bábszínész és segítői bábos nyári tábort tartottak a kisiskolás gyerekek számára.

  Az érdeklődés minden várakozást felülmúlt: az eredetileg tervezett egy tábor helyett három turnus lett a túljelentkezés miatt. Júniusban, júliusban és augusztusban közel ötven gyermek ismerkedett a bábelőadások kulisszatitkaival, a mesélés, a bábozás alapjaival és egymással.

  A társulat Pécsett kezdte az évad előadásainak sorát, még augusztus végén, ahol a Sramó Gábor által rendezett A bőgős fia meg az ördögök előadással vendégszerepelt a Szamárfül Fesztiválon. A Szélszabadító című előadását Budapesten, a pUPpet Tanévnyitó Családi Bábfesztiválon adta elő szeptember elején, nagy sikerrel, majd ezt követően a nagybányai Főtér Fesztivál meghívottai voltak a szatmári bábosok: szabad ég alatt játszották A bőgős fia meg az ördögök című előadást a fesztiválozó gyerekek nagy örömére.

  Időközben elkezdődtek az új évad bemutatóinak a próbái is. A kisiskolások a Földön innen, földön túl (rendező: Csortán Erzsébet) című bábjátékot láthatják szeptember utolsó hétvégéjén, a bérletszünetes bemutató előadáson, majd október derekán az ovisokat várják az Iparosotthon bábszínházi termébe bérletszünetes premierre, ahol az Egy kupac kufli című bábelőadást izgulhatják és nevethetik végig. Ezt az előadást több év szünet után viszi újra színpadra a társulat, némileg átalakítva, bővített szereposztással, Rumi László rendezésében.

  A nagyváradi Fux Fesztiválon október 2-án fogja játszani a bábtagozat a Szélszabadító című előadást, amelyet a neves magyarországi szakember, Bartal Kiss Rita rendezett, majd október 16-án pedig Kolozsváron, a Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiváljának műsorában játssza két alkalommal a Tündérpereputty című előadást, amelynek szerzője és rendezője is Nagy Regina.

  Az idei évadban egy kicsit előbb, már október elejétől várja bérletes nézőit a bábtagozat, ezért arra kérik a pedagógusokat, hogy mielőbb váltsák ki a bérleteket. Az Iciri-piciri bérletet a 4 éven felüli óvodásoknak és az előkészítő, első osztályos gyerekeknek ajánlják. A második osztályosok és nagyobbak számára a Kisiskolásbérlet tartalmaz nekik szánt bábelőadásokat és mesejátékokat — tudtuk meg Bandura Emese tagozatvezetőtől.

  Cookie