×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Muhi Sándor, az értékközvetítő

2016.04.23 - 15:06
Megosztás :
 • Muhi Sándor, az értékközvetítő

  Április 26-án, kedden 15 órától a Szatmár Megyei Múzeum kiállítótermében kerül sor Muhi Sándor Az értékteremtő. Muhi-hiposztázisok című kiállítására, majd A Muhi-modell című beszélgetésre.

  A Szatmár Megyei Múzeum Muhi Sándor kiállításának megnyitójára készül. Ezt megbeszélés követi majd, amelynek témája a kiállító életművének értelmezése lesz. A részletekről a szervezőt, Kereskényi Sándor muzeológust kérdeztük.

  — Mi a célja a kiállításnak?

  — Muhi Sándor ma az egyik legismertebb, legtekintélyesebb szatmári magyar kultúrember. Ezt felelősségtudattal végzett sokoldalú, szívós munkájával érte el. Ezért a kiállítás címe: Az értékteremtő. Muhi-hiposztázisok. A megnyitóra április 26-án, 15 órától kerül sor a Szatmár Megyei Múzeum központi épületében (Szatmárnémeti, Vasile Lucaciu utca, 21. szám). 15.30 órától beszélgetésre kerül sor A Muhi-modell címmel, ez arról fog szólni, hogyan sáfárkodott Muhi a maga talentumaival. A kiállítás alkalmából készült egy kis füzet, amelyben ismert szatmári értelmiségiek vallanak Muhiról, művészetéről és szerepéről.

  — Melyek Muhi Sándor legfőbb érdemei?

  — Sokféle dolga közül én elsősorban pedagógiai jelenlétét emelném ki leginkább, ő ugyanis született oktató, akinek nemcsak mestersége, hanem hivatása is az értékek és az ismeretek lankadatlan terjesztése. Egyébként jellegzetes polgári alkat, életének központi fogalma a rend. Mégis ösztönösen vonzódik mindenhez, ami ezt a megszokást és rutint bátorító állapotot a termékeny változás irányába próbálja elmozdítani. Egyáltalán nem véletlen, hogy az a József Attila az egyik kedvenc költője, aki azt vallotta, hogy igazi rendet csak a szabadság szülhet. A „Muhi-hiposztázisok” talán éppen erről szólnak, mindig a rend és a szabadság termékeny összefüggéseinek megújuló alakváltozatai.

  — Az esemény két részből fog állni, sőt, lesz egy kiadvány-bemutató is.

  — A két rendezvénnyel egyszerre szeretnénk tisztelegni egy mérvadó kisebbségi értelmiségi előtt, és ugyanakkor megmutatni kisebbségi közösségünknek azokat a legfontosabb értékeket, amelyeknek szolgálatába honfitársunk szegődött. Ezek az értékek élni, tovább élni, túlélni segítenek minket, a megtartó minőség jegyében. Ezért kerül bemutatásra és válhat értelmezés tárgyává az életmű megannyi vonatkozása: a grafikus alkotásai, a művészetkritikus és művészettörténész munkái, a helytörténész megnyilvánulásai és természetesen a pedagógus tevékenysége. Muhi ugyanakkor a fotografikus és internetes információközlés alkotó felhasználója is. Különösen példamutató az, ahogyan szívós önneveléssel szellemi otthont teremtett magának és környezetének Szatmárnémetiben. Ha valakiről elmondható, hát ő az, aki korunkban felmutatja a szatmári értékeket, és így segít nekünk abban, hogy tájékozódjunk, teremtsünk magunk is, magasabb eszmék és eszmények jegyében.

   

   

  Elek György

   

  Cookie