×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Multikulturalitásból példamutató kiadvány és könyvbemutató

2019.11.16 - 11:44
Megosztas :
 • Multikulturalitásból példamutató kiadvány és könyvbemutató

  Az Iparosotthonban, telt ház előtt mutatták be Felician Pop A románok megformálása a magyar írók műveiben című könyvét. A kötet hozzásegíti az olvasót a magyar-román viszonyok megértéséhez.

  Zsúfolásig megtelt az Iparosotthon nagyterme Felician Pop csütörtökön megtartott könyvbemutatóján. A kötetet Kereskényi Sándor irodalomtörténész mutatta be, elemezve annak felépítését és azokat az összefüggéseket, melyek az irodalomban olvashatók, s a magyarok és románok együttéléséből adódnak. Kereskényi kiemelte, hogy Felician Pop írói munkássága meghatározó a térség irodalmában, hiszen olyan valós tényeket tár fel, amelyek nemcsak az olvasmányélményeket, hanem a tárgyi ismereteket is gazdagítják. A kötet sok olyan információt tartalmaz, ami segít abban, hogy más szemszögből vizsgáljuk a magyar-román együttélést, az esetleges konfliktusok okait és a konfliktusok megoldásának lehetőségeit.

  Laszlo Robert és Loredana Stirbu két különböző szempontból közelítették meg a kötet elemzését, előbbi kritikai szempontokat, míg az utóbbi a kötet esztétikai felépítését vette figyelembe. Mindkét megközelítés a szövegértelmezés és a szakmai szempontok mentén jutott el arra a következtetésre, hogy Felician Pop kötete hozzásegíti az olvasót a magyar-román viszonyok megértéséhez.

  Teodor Curpaş elismerően szólt a kötetről, s elmondta, hogy úgy érzi, megvan az eredménye annak a több mint hét évig tartó kutatómunkának, ami szükség volt ahhoz, hogy Felician Pop megírja a könyvét.

  Elek György az együttélés tükrének nevezte a könyvet. Felician Pop Szatmárudvariban nevelkedett magyar-román közösségben, ahol a kétnyelvűség és a kettős identitás az uralkodó. Sokat olvas magyarul, jól ismeri a magyar irodalmat, számtalan irodalmi rendezvényen tartott színvonalas előadásokat, s minden esetben meggyőződhettünk tárgyi tudásáról és arról, hogy milyen összefüggésekben tálalja az adott téma anyagát. A most bemutatott kötete egy nagyon bátor vállalkozás eredménye, hiszen olyan írókról ír, olyan témákat feszeget, amelyek nemcsak román, hanem magyar körökben is vitatottak. Felician Pop könyvének az anyaga a doktori disszertációja. Kevesen vállalják ma már azt, hogy doktori disszertációkat közölnek, mert ezek sok esetben vitát kavarnak.

  A szerző elmondta, hogy mi vezette a kötet megírásához, és arról is beszélt, milyen irányba kellene haladjon a kortárs irodalom és a helytörténeti kutatás.

  A könyvbemutatón fellépett a Doruri Sătmărene és a Szamoshát néptáncegyüttes, gitárkísérettel megzenésített verseket adott elő Adrian Lupescu.

   

   

  Cookie