×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Eső
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Mutasd magad, rejtőzködő radar!

2019.05.15 - 07:29
Megosztas :
 • Mutasd magad, rejtőzködő radar!

  Csak megkülönböztető jelzéssel ellátott, jól látható helyen álló rendőrautókból lehet sebességet mérni, s egy kilométerre is „ellövő” (bemérő) radarpisztoly maximum 10 méterre állhat a rendőrkocsitól.

  A képviselők döntő házként másodszorra is megszavazták a sok vitát kiváltó, pro és kontra érvhegyeket felsorakoztató törvénytervezetet, amelynek értelmében ezentúl tilos lesz „civil” gépkocsikból vagy rejtett helyeken „megbújva” lecsapni a mit sem sejtő, ártatlan gyorshajtókra — kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott, és jól látható helyen állomásozó gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni. Ráadásul az akár egy kilométeres távolságra is „ellövő” (bemérő), pisztoly típusú sebességmérő radart használó rendőrök ezentúl nem távolodhatnak el 10 méternél nagyobb távolságra a megfelelőképpen feliratozott rendőrautótól. Mindezt — a tervezet ötletgazdái és támogatói szerint — a megelőzés és a biztonságos közlekedés érdekében, hiszen a gyorshajtókat és sebességmániásokat inkább a felelősségteljes közlekedésre kell(ene) nevelni, mintsem büntetni. A közlekedésrendészeknek már egy éve, a törvénytervezet napvilágra kerülésekor erős kétségeik voltak a nevelési célzat sikerességével kapcsolatosan — hiszen a megkülönböztető jelzésű járművek s a tőlük pár méterre álló mozgó radarok közelében mindenki lelassít majd, no de az előttük és főleg az utánuk lévő szakaszon?! Nem mellesleg a radarozás (és főleg a rejtett radarozás) legfőbb célja, hogy folyamatosan a sebességhatár betartására „kényszerítse” a sofőrt, aki nem tudja, nem tudhatja, hol és mikor kapják „lencsevégre”. Amúgy a rejtett sebesség-ellenőrzések Európa legtöbb, közúti infrastruktúra tekintetében hatalmas előnnyel rendelkező országában elfogadott és sikerrel alkalmazott gyakorlatnak számítanak, az Egyesült Királyságban például közúti jelzőtáblák mögé helyezik a mérőkészüléket, Németországban szemetes kukához hasonló tárgyak szolgálnak az elhelyezés helyéül, Norvégiában az erdő fái közül is mérik a sebességet.

  A fenti sorokat olvasók azért még ne tapossanak lét lábbal a gázpedálra, a törvénymódosítást még ki kell hirdetnie az államfőnek is — addig pedig: lassan járj, tovább érsz!

  Szabó Kinga Mária

  Cookie