×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
23 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Nagy felelősség hárul a magyartanárokra

2019.02.02 - 12:02
Megosztas :
 • Nagy felelősség hárul a magyartanárokra

  Kortárs irodalom az iskolában címmel a megye magyartanárainak tartott előadást pénteken Balázs Imre József egyetemi tanár; az erdélyi magyar irodalom emblematikus alakja arra hívta fel a figyelmet, hogy mi változott meg, és mire kell reagálni a tanításban.

  A LiterArt Egyesület meghívására Szatmárnémetiben járt Balázs Imre József romániai magyar költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékének docense, akinek a kutatási területe a 20. századi magyar irodalom, kiemelten az avantgárd, az erdélyi magyar irodalom. Mivel az utóbbi években megfigyelhető a kortárs irodalom felé tartó olvasói tájékozódás, és olvasásstratégiai szempontokból az irodalomtanításban is mai szövegekkel közelítjük meg a kanonizált irodalmi műveket, felmerül a szükségessége, hogy tájékozódjunk, olvassunk, beszéljünk róla. Csütörtökön a Grandstand kávézóban tartott, könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozón Gál Gyöngyi, a LiterArt Magyartanárok Egyesületének elnöke a magyartanárok és a magyar nyelven tanuló diákok nevében köszöntötte Balázs Imre Józsefet és a résztvevőket. A költővel Végh Balázs Béla egyetemi tanár beszélgetett.

  Balázs Imre József nagyon sokoldalú egyéniség és az erdélyi magyar irodalom emblematikus alakja. Az Ezeregy mondat című kötete 2018-ban jelent meg a marosvásárhelyi Lector Kiadó gondozásában. A kötet a szerző 2011 óta sorozatosan megjelent tízmondatos kritikáiból válogat, amelyeket változatos műfajú könyvekről: vers-, próza-, gyermekirodalmi és irodalomtudományi kötetekről írt. Az Ezeregy mondat száz kortárs könyvet bemutató kritikakötet, a szövegek korábban online felületen jelentek meg. Újszerűségük abban áll, hogy minden kritika csupán tíz mondatból áll, ugyanakkor asszociációs játékokkal is operál, mivel a szövegek mellé jár a könyvhöz passzoló szín, étel, zene, film stb. Végh Balázs Béla tíz kérdést intézett a szerzőhöz. Balázs Imre József Az Ezeregyéjszaka meséihez hasonlította könyvét. A legismertebb arab mesegyűjtemény meséi arról szólnak, hogy az, aki beszél, meghosszabbítja az életét, azaz életmentő jellege van. A szerző elmondta, hogy nem könyvet kezdett írni, hanem internetes kritikákat. Az volt az elképzelése, hogy valami olyat csinál, ami az interneten gyakori. Amikor az olvasó azzal találkozik, hogy egy regényről tíz mondatot ír a kritikus, akkor azt nem nagy dolog elolvasni. Mivel kevés ideje van az olvasónak, ebben a kevés időben kell minél többet adni számára, ezek a szövegek sokkal jobban ráterelik a figyelmet bizonyos könyvekre. Negatív kritikát rövid szövegben nem lehet megfogalmazni, mert ha azt mondjuk valamire, hogy rossz, azt meg kell magyarázni — mutatott rá.

  A szerző további két frissebb könyve fordításkötet, nevezetesen Max Blecher költő és prózaíró Áttetsző-test című első kötetét, valamint Gellu Naum 7–10 éveseknek írt, Zebegény pingvin című gyermekverskötetét tolmácsolja.

  A csütörtöki közönségtalálkozó után pénteken Kortárs irodalom az iskolában címmel a megye magyartanárainak tartott előadást Balázs Imre József a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. Elsősorban arra a kérdésre igyekezett választ adni, hogy miért tanítunk irodalmat. A tankönyvírók és a szakemberek nem igazán tudnak egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a klasszikus vagy a kortárs irodalom oktatását kell előtérbe helyezni, ugyanakkor az is állandó vita tárgya, hogy hol a határ a magaskultúra és a populáris kultúra között. Az előadó példákkal igyekezett szemléltetni, hogy mi változott meg, és mire kell reagálni a tanításban. A pedagógusoknak meg kell találniuk a kortárs kultúra lehetőségeit az oktatási szituációkban, mutatott rá az előadó. Balázs Imre József néhány támpontot sorolt fel azzal kapcsolatosan, hogyan lehet tájékozódni a kortárs kultúrában. Az irodalom egyre gazdagabb, folyamatosan jelennek meg új szerzők és kötetek, szinten lehetetlen lépést tartani, ezért hárul nagy felelősség a magyartanárokra, hogy megszerettessék az irodalmat a diákokkal, hogy aztán majd önállóan is tudjanak általuk kedvelt irodalmi alkotásokat kiválasztani olvasásra. Az előadás után beszélgetés következett, amelyen a magyartanárok sajátos kérdéseikre is választ kaphattak.

   

  Elek György

   

  Cookie