×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
20 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Nagy segítség az after school program

2019.08.09 - 14:42
Megosztas :
 • Nagy segítség az after school program

  Jelenleg 20 tanintézmény mellett működik iskola utáni iskola, azaz after school program a megyében. Több településen uniós finanszírozással jött létre az after school intézménye, a legtöbben ma is rendeltetésszerűen használják az épületet.

  Az elmúlt évek során több vidéki önkormányzatnak is lehetősége volt európai uniós finanszírozási lehetőségeket kihasználva ún. after school programot indítani vagy egy régi épület felújítása, vagy új ingatlan építése révén. Ezeket az ingatlanokat azzal a céllal hozták létre, hogy a kötelező iskolai programon túl lehetőséget nyújtsanak a diákoknak a felzárkózásra, a tanulás mellett pedig a szabadidő hasznos eltöltésére, pihentető és szórakoztató foglalkozásokra, csakúgy, mint a tehetséggondozásra.

  A program nagyon elterjedt országszerte, a szülők szerint pedig nagy szükség is van rá, hiszen így a gyerekek a tanórákat követően biztonságos helyen töltik el a délutánjukat, helyenként ebédet is kapnak, tanulnak, elvégzik a házi feladatokat, de sok vonzó, tehetségfejlesztő foglalkozáson is részt vehetnek.

  Az uniós finanszírozással létrehozott after schoolok mellett több Szatmár megyei tanintézmény önerőből, az iskolaépületben indított hasonló foglalkozásokat; jelenleg 20 iskolában működik hasonló program a megyében.

  Ami az uniós finanszírozásból létrehozott after schoolokat illeti, ezek több településen ma is működnek, de van olyan község is, ahol a pályázatban kikötött monitorizálási határidő leteltével megszűntek a foglalkozások.

  Pusztadarócon 2013-ban épült az after school program lebonyolítására alkalmas ingatlan, 2014 óta pedig rendeltetésszerűen használják azt. Găman Mihály polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy az épület hasznos, betölti rendeltetését, és különböző, oktatással kapcsolatos állandó és alkalmi programok kapnak benne helyet. Elsősorban iskola utáni programok zajlanak ott a tanév során. A foglalkozásokat látogató diákok tanári felügyelet mellett délutánonként tanulnak, elvégzik a házi feladatot, de időnként a község hagyományőrző egyesülete is tevékenykedik az épületben.

  Börvelyben szintén uniós finanszírozással indították el a programot, ám itt újabb keletű ez a kezdeményezés, tavaly óta zajlanak az iskola utáni foglalkozások. Kiss Zoltán polgármester elmondta, hogy az előkészítőtől a negyedik osztályig átlagosan 10–15 diák látogatja a délutáni programokat; 12 számítógép áll a gyerekek rendelkezésére, illetve egy nyugdíjas óvónő és a könyvtáros foglalkozik velük délutánonként, de szükség esetén tanítók és tanárok is besegítenek.

  A polgármester elmondta, hogy úgy gondolja, érdemes volt megvalósítani a beruházást, a gyerekek szeretnek ide járni, hiszen a tanulás mellett jut idő egy kis játékra a számítógépeken, sőt, a polgármesteri hivatal uzsonnát is biztosít délutánra a diákok számára — üdítőt, szendvicset, gyümölcsöt kapnak a nebulók.

  Idén augusztus 1-jéig működött a program, de az őszi tanévkezdés után ismét beindítják az after school programot.

  Csanáloson 6 éven át működött az after school program, de az új tanévet már nem éri meg a kezdeményezés. Mellau József polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy amíg az uniós projekt monitorizálva volt, működtették, a kisdiákok iskola után átmentek az after school épületébe, egy pedagógus foglalkozott velük, meguzsonnáztak, majd délután hazamentek; de az utóbbi időben alig 2–3 diák látogatta az iskola utáni iskolát, így a polgármesteri hivatal úgy döntött, pihenteti a programot.

  „Szeretnénk folytatni, de 2–3 gyerekért egyszerűen nem érdemes, túl kevesen vannak, a pedagógust pedig, aki délután foglalkozik velük, fizetni kell” — fogalmazott Mellau, aki az épület kapcsán elmondta, hogy egyelőre még nem tudják, milyen célt fog szolgálni, de idővel biztosan találnak megfelelő rendeltetést számára.

  Szamosdob is azon települések közé tartozik, ahol egy régi iskolaépület felújítását finanszírozta az Európai Unió az after school program céljára. A beruházás a közelmúltban készült el, így egyelőre még nem volt lehetőség a foglalkozások beindítására. Bartha József alpolgármester szerint még nem is tervezik, az önkormányzatnak ugyanis nincs anyagi kapacitása erre; esetleg akkor, ha a szülők is támogatnák anyagilag a délutáni programokat, éppenséggel lehetőség lenne az iskola utáni iskola beindítására.

  Szatmár megyében ugyanakkor nem csak uniós finanszírozással jött létre ilyen kezdeményezés, több városi és vidéki iskolában is tartanak délutáni programot after school néven.

  Példának okáért a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban, amióta előkészítő osztályt is indított a tanintézmény, előkészítőtől negyedikig a diákok egy része él a lehetőséggel, és részt vesz az órák után tartott programokon. Póti Eduárd iskolaigazgató elmondta, hogy mikor több, mikor kevesebb diák marad délutánra az iskolában, attól függően, hogy szüleik, nagyszüleik meddig dolgoznak, de ilyenkor tanítói felügyelettel elkészítik a házi feladatot, készülnek a másnapi órákra, és igyekszenek hasznosan eltölteni az időt délután 5 óráig.

   

  Bajnai Botond

   

  Cookie