×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Nagykároly

Nagyjából 8000 látogatója volt a Károlyi-kastélynak tavaly

2021.01.11 - 16:48
Megosztás:
Nagyjából 8000 látogatója volt a Károlyi-kastélynak tavaly
Dr. Hágó Attila Nándor, a nagykárolyi múzeum vezetője / Fotó: Adela Rusu
Nem tartja a legsikeresebb évnek a 2020-ast a látogatók és a rendezvényeik számának szempontjából dr. Hágó Attila Nándor, a Nagykárolyi Városi Múzeum részlegvezetője.

Hágó elmondta, hogy mint az élet szinte minden területén, a múzeumlátogatások, a kulturális események megrendezések tekintetében is kegyetlenül negatív hatású volt a koronavírus-járvány, már csak az a kérdés, hogy mikor lehet visszatérni a normális kerékvágásba.

„Amit lehetett, amikor lehetett, azt a rendezvényt megtartottuk. Volt néhány jó rendezvényünk, megtartottuk a román és a magyar kultúra napját. Előbbi esetében a kastélyban tartottunk egy vetítéssel összevont előadást Nagykároly olyan személyiségeiről, akik a román kulturális élet területén alkottak, míg a magyar kultúra napján a Mesterrészi temetőbe szerveztünk helyismereti sétát. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, sokan szorgalmazták is a folytatást, hiszen sikerült olyan személyek nyughelyét felkeresni, akik Nagykároly helytörténetében fontos szereppel bírnak.
Februárban a Darwin-napot tartottuk meg, akkor a Nagykárolyi Elméleti Líceumban tartottam előadást a diákoknak. Márciustól viszont bezártunk, jött a technikai munkanélküliség, de dolgoztunk ásatásokon is abban az időszakban, majd azt a feltárást befejezve leginkább a korábbi ásatásokról származó leletek rendszerezésével telt az idő, hiszen látogatókat nem fogadhatott az intézményünk. Májusban visszatértünk a többé-kevésbé normálisnak mondható múzeumi hétköznapokhoz.

A helyzethez alkalmazkodva szerveztünk rendezvényeket, sikerrel szerveztük meg például a Bőségszaru kiállítást. A Kolozsvárról érkezett tárlat mintegy 3000 látogatót vonzott, s bár ez a szám elmarad a korábbi évek statisztikai adataitól, de ha összevetjük azzal, hogy a határon túlról nem érkeztek turisták, valamint a lezárások miatt mi is keretek közé voltunk szorítva, nem mondanám rossz eredménynek. Összességében 8000 látogatónk volt tavaly, de nem vagyunk elégedetlenek, hiszen ez országos viszonylatban sem rossz eredmény. Kisebb kiállításokat is szerveztünk, a teljesség igénye nélkül volt például poszterkiállításunk az elmúlt ötven év régészeti feltárásairól, Dorothea Fleiss művészeti csoportjával ismét együttműködtünk, és volt online tárlatunk a türkmenisztáni követséggel.

Vannak elképzeléseink erre az évre is, bár most óvatosabban merünk tervezgetni. A helytörténeti sétánk vélhetően elmarad, de lesz helyette egy online előadás, amit én tartok majd. Amennyiben mégis lehetőség nyílik a séta megtartására, akkor feltehetően több helyszínt is érintünk majd útvonalunkon. Elképzelések vannak, hiszen a református temetőben is vannak olyan személyiségek, akiknek az életpályája számtalan meglepetést tartogathat sokak számára. Ötletelünk arról is, hogy felkeressük a templomainkat, azonban ennek az elképzelésnek a megvalósítása is több tényezőtől függ. Idén mindenképpen szeretnénk az online tér nyújtotta lehetőségeket is kihasználni. A mérhető nézőszám és visszajelzések alapján azt mondhatom, hogy sokakat érdekeltek online programjaink, voltak nézőink, figyelemmel kísérték ténykedéseinket.

Erre az évre két nagyobb kiállítást szerveznénk, de mivel külföldi múzeumokkal működnénk együtt, semmi sem biztos ezekkel kapcsolatban. Ugyanez vonatkozik sajnos a hazai programokra is, hiszen ha ismét sor kerül a lezárásokra, nincs garancia arra, hogy a programterveinkben foglalt rendezvényeket le is tudjuk bonyolítani. Marad tehát az óvatos tervezgetés és a csendes reménykedés, hogy hátha ebben az évben több alkalommal is tudunk tenni annak érdekében, hogy a közönséggel találkozva ismét a normális keretek között működhessünk” — mondta el a nagykárolyi intézmény vezetője.

SZFÚ

A lakásfelújítások éve volt a tavalyi
Sok tervet húzott keresztbe a 2020-as esztendő. A tavaszi bezártság eredményeként sokan lakásfelújításra és -átalakításra fordították a nyaralásra félretett pénzüket. A szomszédok számára az ütvefúró hangja volt a legzavaróbb, mutat rá egy Eurostat-felmérés.
A Moromeţii Nagykárolyban
Szeptember 11-én, pénteken 18 órai kezdettel tekinthető meg a Moromeţii című színházi előadás Gavriil Pinte rendezésében.
Koncert a Károlyi-kastély parkjában
Pénteken 18 órától a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság, a Nagykárolyi Művelődési Központ és a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársai egyedülállónak ígérkező előadásra hívják az érdeklődőket, melyen nyolc nagykárolyi dobos és ütőhangszeres áll közönség elé.
Cookie