×
2020. 08 05.
Szerda
Krisztina
29 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Nagykárolyban és Tasnádon virágzott a tulipán

2019.05.28 - 08:14
Megosztás:
 • Nagykárolyban és Tasnádon virágzott a tulipán

  Az európai parlamenti választások alkalmával Nagykárolyban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kapta a szavazatok némileg több mint felét. A párhuzamos számlálási eredmények alapján a második helyen városi szinten a nemzeti liberális párt, azaz a PNL végzett, míg a harmadik helyre az USR–PLUS pártszövetség érkezett meg.

  Némi meglepetésre az eddig jól szereplő szociáldemokraták, a PSD nem ért fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára sem, mindössze negyedikként végzett.

  Összesen 8314-en szavaztak Nagykárolyban. A szavazatok ekként osztódnak el a pártok és a független jelöltek között: RMDSZ – 4207 szavazat (50,6%), PNL – 1242 szavazat (14,94%), USR – 959 szavazat (11,53%), PSD – 897 szavazat (10,79%), Pro Románia – 318 szavazat, ALDE – 233 szavazat, a három független jelölt pedig összesen 174 szavazatot kapott.

   

  Remekelt a tasnádi RMDSZ

   

  Az európai parlamenti választások alkalmával a Tasnádon szavazók közel egyharmada az RMDSZ-re voksolt. A párhuzamos számlálás eredményei: RMDSZ – 1152 voks (32,17%), PNL – 670 (18,71%), PSD – 547 (15,28%), PRO Romania – 452 (12,62%), USR–PLUS – 366 (10,22%), PMP – 161 (4,5%) voks.

  Mezőfényen összesen 798-an adták le szavazatukat (49,36% volt tehát a részvételi arány). Ebből 730-an szavaztak az RMDSZ képviselőire, a további szavazatok pedig a következőképpen oszlottak meg: PNL – 19, USR – 15, PSD – 9, PMP – 3, ALDE – 3, PRO ROMÁNIA – 2, UNPR – 1, PRO DEMO – 1. Brém László polgármester a közösségi felületen keresztül is köszönetet mondott a szavazóknak; mint fogalmazott: „Köszönöm szépen, kedves mezőfényiek, rendkívül büszke vagyok Önökre/rátok!”

  Érendréd községben 574 szavazatot kapott az RMDSZ. Papp Tibor polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a község nemzetiségi megoszlását figyelembe véve (a legutóbbi népszámlálás alkalmával hozzávetőleg a lakosság 41 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek) nagyon elégedett az eredménnyel, hiszen a szavazók 60 százaléka a tulipános szervezetre voksolt. Elmondta, hogy főleg idősekből áll a szavazóbázis, éppen ezért elég nehéz is volt „megmozgatni” az embereket, így különösen örül a csapatának, amely részt vett a kampányolásban. Ezúton is köszönetet mondott. Börvelyben délelőtt alacsony volt a részvételi arány, ellenben a nap végére sikerült mozgósítani, és 643 szavazatot kapott az RMDSZ községi szinten. Érdeklődésünkre Kiss Zoltán polgármester elmondta, hogy amolyan helyi sajátosság az, hogy főként délután voksolnak az emberek. Az eredmény alapján elégedett — mondta. Mint fogalmazott, a céljukat teljesítették. Természetesen ő is köszöni mind a szavazóknak, mind pedig a kampányolásban részt vállalóknak.

  Sütő Imre kálmándi polgármester elmondta, hogy községükben folyamatosan mentek az emberek szavazni. Őt nem lepte meg, hogy az 559 érvényes voksból 504-et az RMDSZ kapott. Mint fogalmazott: „Ez természetes, az európai parlamenti választásokon az RMDSZ-re szoktunk szavazni.” Kaplonyban 1084-et kapott a magyar érdekképviseleti szervezet az 1159 érvényes voksból. Érkávás községben 247-et (ezen belül Gencsen mindössze 193-at a 330 érvényes szavazatból. 192-t Magyarcsaholy községben, 328-at Csomaközön, 316-ot Mezőpetri községben, 239-et Szilágypér községben, 237-et Piskolt községben (a helyi RMDSZ elnöke, egyben a község alpolgármestere, Kovács Endre a közösségi felületén mondott köszönetet), 413-at Szaniszló községben és 254-et Mezőterem községben. Tar Miklós, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy az MPP-s vezetőségű településeken is szép számú voksot kapott az RMDSZ. Mint mondta, a mozgósításból ők is kivették a részüket, és ez látszik is az eredményen. Ennek pedig örülnek. Ugyanakkor hangsúlyozta az összefogás hasznosságát, elengedhetetlenségét. Mint fogalmazott: „Talán ez lecke lesz az RMDSZ számára is, hogy vegye figyelembe a többi, a kisebb magyar pártokat is.”

   

  Sikeres az összkép

   

  Kovács Jenőt, az RMDSZ nagykárolyi szervezetének elnökét, a város polgármesterét is megkértük, hogy értékelje a választási eredményeket. Bevallotta, hogy délután igencsak izgult, félőnek tartotta, hogy országos szinten nem lesz meg az RMDSZ számára az 5 százalék. Az eredmények láttán már a jövő évi helyhatósági választásokra készül — tudatta. Ennek kapcsán elmondta, hogy bőven van tennivaló, főként az USR–PLUS pártszövetség nagykárolyi szereplése lepte meg. Ugyanakkor nagyon örül annak, hogy arányaiban továbbra is 50 százalék felett teljesített a városban az RMDSZ; mint mondta, erre is lehet alapozni. Köszönetet mondott azoknak, akik a délutáni izgalom idején vették a fáradságot, és részt vállaltak a mozgósításban. Elmondta, hogy nagyon sokan telefonáltak az ismerőseiknek, buzdították őket a részvételre. Szerinte ennek is köszönhető a sikeres összkép.

  Megyeri Tamás Róbert

  Cookie