×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Nagykárolyi színpadon McPherson A gát című darabja

2021.02.18 - 09:26
Megosztás:
Nagykárolyi színpadon McPherson A gát című darabja
Március 4-én 18 órai kezdettel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata bemutatja Conor McPherson A gát című darabját a Nagykárolyi Városi Színházban.

A Nádai István-, illetve a Bródy István-bérlet tulajdonosai helyfoglalást igényelhetnek a 0261.865.006-os telefonszámon. Az előadásra 30 lejes áron jegyek is válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában; előzetes helyfoglalás kötelező, a helyek az érkezés sorrendjében foglalhatók el. Az előadás a zöld forgatókönyv szerint zajlik, azaz a férőhelyek 50%-os kihasználásával. Az előadás időtartama alatt továbbra is kötelező a maszk viselése és a távolság betartása.

A darabról

Írország egy gát közelében fekvő kis településén három barát találkozik egy kocsmában. Az esték egy megszokott rítus szerint zajlanak e vidéki tájon, ahol már nem történik semmi. Az időjárásról beszélgetnek és arról, hogy fiatal érkezett Dublinból a városkába. Az Ő érkezése mindent megváltoztat, mivel mindenki lehetőséget kap a férfiak közül, hogy elmondhassa történetét. Mivel úgy vélik, hogy monoton életük nem vonzza egy kifinomult hölgy figyelmét, mindenki kiszínezi a tapasztalatait a helyi folklórból merített szereplőkkel. A légkör furcsa, kísérteties, megtűzdelve egy jó komédia elemeivel, mert miden egyes történet után visszakanyarodnak egymás megszokott ugratásához, hiszen mindig is ismerték egymást. Mindaddig, amíg rá nem jönnek, miért is költözött a fiatal a fővárosból az ő kis városkájukba. És ekkor minden történetet felülír a szolidaritás, barátság, emberségesség amelyet iránta mutatnak.

Az előadás rendezője Ovidiu Caiţa, a Szatmárnémeti Északi Színház román nyelvű társulatának, a Mihai Raicu Társulatnak a művészeti igazgatója, aki így beszélt az elkészült előadásról: „Azt szeretném, hogy a nézők, akik beülnek a színházba, az előadás idejére szakadjanak el a külvilágtól, és kerüljenek közel a szereplőkhöz, akik nem jók vagy rosszak, hanem egyszerű emberek jó és rossz tulajdonságokkal. Magányosak, de az előadás helyszínéül szolgáló kocsmában egy közösséget alkotnak. Szeretném, ha a színház is ilyen hely lenne. Egy hely, ahol a mostani széteső, egymástól eltávolodó társadalmunkban újra közösséget alkothatunk.”

 

Fotó: Czinzel László

Március 27. — színházi világnap
A 2021-es évben Helen Mirren, az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert angol színésznő írta a színházi világnapra megfogalmazott üzenezet, aki számos színházi, filmes szerepével aratott sikert.
A kulturális ágazat megmentését és újraindítását célzó program gyakorlatba ültetését követelik a szektor dolgozói
A kulturális ágazat megmentését és újraindítását célzó program haladéktalan gyakorlatba ültetését kérik a művészek és a kulturális területen dolgozók az államelnöktől és a kormánytól - derül ki a MUZE - Színházért, filmért, zenéért és táncért egyesület AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott csütörtöki közleményéből.
A szatmári Sirály-előadás az M5 műsorán
Ma 22 órai kezdettel az M5-ös televíziócsatornán lesz látható a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Sirály című előadása.
Cookie