×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
10 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nagyon sokan élhetnek a lehetőséggel

2019.06.29 - 13:23
Megosztas :
 • Nagyon sokan élhetnek a lehetőséggel

  Az elkövetkező hónapokban több száz családorvos fogja elhagyni Romániát és vállal munkát Nagy-Britanniában — vetíti elő egy munkaközvetítő cég munkatársa. Szatmár megyében és másutt is 60 év a háziorvosok átlagéletkora, ráadásul nem igazán van utánpótlás.

  Nagy-Britannia nemrég bejelentette, hogy tárt karokkal várja a romániai egészségügyi szakembereket, akiknek akár nyolcszor magasabb bért tud biztosítani, mint amennyit most, a fizetésemeléseket követően a kezükbe kapnak a hazai orvosok. Családorvosokat is várnak, miközben egy friss kutatás szerint 2030-ra mindössze háromból egy lakosnak lesz még háziorvosa Romániában.

  Gabriela Niţu, egy hazai munkaközvetítő munkatársa szerint a Nagy-Britanniában munkát vállaló háziorvosoknak először egy három hónapos, heti ötnapos, napi nyolcórás képzésen kell részt venniük, amelyért természetesen anyagi támogatás, mintegy 4 ezer font jár. Ilyen lehetőségek vannak például Petersborough-ban, Cambridge-ben vagy Suffolkban — az intenzív képzést követően pedig átlagosan havi 5500–6500 fontos fizetést biztosítanak a romániai szakembereknek.

  Az Európai Unió államai jelenleg nem kevesebb mint 3 ezer családorvost keresnek csak azoknak a háziorvosoknak a helyére, akiknek nyugdíjazás miatt megüresedett a praxisuk. Azok, akik aláírnak, hároméves szerződést kapnak, ráadásul segítik őket abban, hogy a családjuk is velük tarthasson. A fiatal szakemberek számára mindez nagyon előnyös, ráadásul az idősebbek közül is sokan megfontolandónak vélik ezeket az ajánlatokat.

  Eközben pedig idehaza folyamatosan fogy és öregszik a családorvos-társadalom, vidéken egyre kevesebben férnek hozzá a szolgáltatásaikhoz. Dr. Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş Intézet vezetője a napokban az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva drámainak nevezte a vidéki egészségügyi ellátás helyzetét. Elmondta, hogy ha összehasonlítjuk a jelenlegi állapotot az 1989 előtti egészségügyi rendszerrel, vidéken az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés gyakorlatilag 50 százalék alá esett, „ami drámai”. Ezen sajnos nincs is mit csodálkozni: jelenleg több mint 500 romániai településen nincs családorvos, vagy kevesebb rendel, mint ahányra szükség lenne. Sok helyen magas az átlagéletkor, és hiányzik az utánpótlás: a fiatalokat nem vonzza a szakmának ez az ága az alacsony anyagi támogatottság és a túlbürokratizált rendszer miatt, vagy inkább a külföldi jobb körülményeket és a magasabb béreket választják, a már a rendszerben lévő szakemberek pedig egyre inkább kiöregszenek, nincs, aki a helyükbe lépjen.

  „Bár családorvosokból egyelőre nincs hiány Szatmár megyében, ez nem lesz sokáig így. A más országokba elvándorló orvosok negyede családorvos, általános orvos, de egyre inkább kiöregszik a szakma. Szatmár megyében és másutt is 60 év a háziorvosok átlagéletkora, ráadásul nem igazán van utánpótlás. A fiatal orvosokat azonban nemcsak az alulfinanszírozottság, hanem a körülmények is elrettentik” — magyarázta dr. Călin Bumbuluţ, a Román Orvosi Kamara alelnöke és a Szatmári Családorvosok Szövetségének elnöke, az Általános Orvosok Európai Szakszervezetének (UEMO) vezetője.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie