×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
30 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Nagypeleske: átfogóbb felújítás

2019.05.30 - 13:17
Megosztás:
 • Nagypeleske: átfogóbb felújítás

  Kipótolná a vidékfejlesztési minisztériumtól kapott mintegy 800 ezer lejt a Nagypeleskét is magáénak tudó lázári önkormányzat, hogy ne csak a tetőszerkezetét újítsák fel az iskolának.

  Ma szavaznak a lázári községi tanácsosok arról, hogy az önkormányzat saját költségvetéséből is hozzájáruljanak-e a Nagypeleskei Általános Iskola felújításához. Lengyel István, Lázári polgármestere lapunknak elmondta, hogy PNDL-s alapokból mintegy 800 ezer lejt küld a községnek a vidékfejlesztési minisztérium, amiből egy új épülettel toldanák meg a régit, illetve a régi tetőszerkezetét újítanák fel. Észszerű lenne viszont egyúttal az épület falait is újjá tenni, ezért került a tanács mai napirendjére az 500 ezer lejes kiegészítés. Ha a tanácsosok megszavazzák, mindkét munkafázis befejeződhet az őszi iskolakezdésre. Lengyel elmondta, hogy ha igennel szavaznak a tanácsosok, akár már másnap elkezdődhet a közbeszerzési eljárás; a polgármester rövid ügymenetre számít, szerinte már jövő hónapban elkezdődhet a tatarozás. Az iskola régi épülete mögé egy újat is felhúzott a kivitelező, az új épületrészben lesz a kazánház, új illemhelyeket alakítanak ki ebben, és lesz egy tanszerraktárnak használható, nagyobb helyiség is.

   

  Bölcsőde és óvoda

   

  A községközpont területén óvodaépítés és bölcsődefelújítás is zajlik, az előbbit célzó beruházás értéke 2,2 millió lej, utóbbira pedig 1,9 millió lejt költ részben saját forrásból a lázári önkormányzat. A régi óvoda épülete lesz bölcsődévé alakítva, a munkálatok másfél millió lejes részköltségét EU-s finanszírozásból fizetik, idén júniusban kezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

  A katolikus templom mellett lévő új építésű óvoda minisztériumi támogatással készül, tájékoztatott a polgármester; tavaly májusban kezdődött a munka, és mára már készen van. Most a község feladatai közé tartozó közművesítés, udvarrendezés és kerítésépítés zajlik, és rövidesen ez is készen lesz, az átadást július 15-re tervezik.

   

  Princz Csaba

   

   

  Cookie