×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Nagyszabású tervek, és nyitásra várva

2020.05.20 - 07:55
Megosztás :
 • Nagyszabású tervek, és nyitásra várva
  Nagyon várja már vendégeit a különleges gyógyvizéről híres tasnádi termálstrand — és a kényszerszünet alatt sem tétlenkednek, hanem nagyszabású felújítási és bővítési terveket készítenek.

  Alig pár nappal korábban nyilvánították Tasnádot országos érdekeltségű turisztikai üdülővárossá, s az indoklás szerint nem csak gyógyvizéért — természetesen ez volt az elsődleges szempont, de a szakértők indoklása szerint a kisvárosban a gyógyturizmus mellett minden feltétel adott a kulturális turizmus, az agroturizmus és a halász- és vadászturizmus gyakorlására, ráadásul közúton és vonattal is könnyedén megközelíthető. Persze az önkormányzat és Grieb Csaba polgármester az év elején még nem tudták, hogy megkapják ezt a minősítést, ők csak eldöntötték, hogy a strand nagyszabású felújítását tervezik, a már meglévő medencék belső kialakításán változtatnak, új, multifunkcionális medencét is építenek — aztán berobbant a koronavírus-járvány, ami nem csak ezen terveket lassította, de kérdésessé vált, hogy egyáltalán mikor nyithat meg az északnyugati régió egyik legismertebb és leglátogatottabb gyógystrandja.

  „Nyitásra, strandszezonra készen állunk — a tervezett nagyszabású modernizációk finanszírozása nincs még kész, a járvány okozta gazdasági helyzet is közbeszól abban, mikor állunk neki a befektetéseknek, de az biztos, hogy az apróbb, saját erőforrásunkból megvalósítható dolgokat nem halogatjuk sokáig. Az, hogy Tasnádot országos érdekeltségű turisztikai üdülővárossá nyilvánították — s nem a, mondjam úgy, két szép szemünkért, hanem mert teljesítettük a kritériumrendszer minden feltételét —, természetesen sok szempontból előnyt jelent. Egyrészt a minősítéssel együtt járó 'reklámot', ami értelemszerűen több látogatót, turistát jelent, hiszen sokkal többen megismerik a nevünket, az ország olyan részein is, ahol még talán nem hallottak róla; de más részről is komoly gazdasági vonzata van a dolognak, például bizonyos projektek esetében az önkormányzatnak lényegesen kisebb önrészt kell biztosítania, több és könnyebb lehetőségünk van pályázatok benyújtására, és olyasmire is pályázhatunk, kérhetünk támogatást, amire eddig nem — például új termálvízkút fúrására, és nem utolsósorban a befektetők is másképp állnak hozzánk vagy szóba velünk ezzel a minősítéssel. Egyébként az új kút fúrásával kapcsolatos papírozással haladunk előre, és a távlatibb terveinkkel is — egy-két héten belül bemutatjuk azokat a látványterveket, amelyeket a most még legelőrészen szeretnénk megvalósítani, azaz a balneoparkot, sportkomplexumot, fedett sporttermet, minigolfpályát, a nyári színházat, amely a patak mentén, pontosabban a patak két partján lesz felépítve” — sorolja a polgármester. Nyomatékosítja azt is: a tasnádi termálvíz gyógyhatása mellett nagy pozitívuma, hogy sós-kénes-jódos, s e három összetevőnek köszönhetően nincsenek benne mikroorganizmusok, minden seb, horzsolás, irritáció sokkal gyorsabban gyógyul a víz összetevőinek köszönhetően, ráadásul a folyékony „arany” olyan erővel és hőfokon tör fel, hogy a több mint egyméteres magasságig hömpölygő-párolgó gőzök is különleges antibakteriális mikroklímát hoznak létre a medencék körül — épp ezért még inkább gátolják a vírusok terjedését.

  „A tasnádi strand hatalmas, 90 000 négyzetméteres területen fekszik — ha minden vendég számára 8 vagy 10 négyzetméteres területet kell biztosítsunk, akkor is 11 000 vendéget tudunk fogadni. Rengeteget számoltunk, minden variációra, helyzetre készítettünk forgatókönyvet — a kétméteres fizikai távolságtartással együtt is 600 vendég pancsolhat egyszerre a medencékben. Kisakkoztuk már azt is, hogy annak függvényében, hogy melyik kapunál várnak esetleg többen a belépésre/lépnek be, úgy irányítják a parkolókba a gépkocsikat, hogy azt a kaput elkerüljék a vendégek, amíg ritkul a belépők száma, és a másik kettőt vegyék igénybe. Merthogy három kapu lesz állandóan nyitva a tumultus elkerülése érdekében, kártyás fizetőrendszerrel. Minden lehetőségre, forgatókönyvre fel vagyunk készülve — persze ennek ellenére hozhatnak olyan döntéseket, amelyek meglepetéseket okoznak, de akkor sem fogunk sápítozni, hanem a lehető leggyorsabb és hasznosabb megoldást fogjuk megkeresni” — mondja. Kifejti azt is, hogy a legfeketébb forgatókönyv, azaz a teljes strandszezon esetleges befagyasztása (2021. májusi nyitással) kapcsán is végeztek számításokat, hogy lássák, hogyan tudnak megmaradni. „Érdeklődések, szállásfoglalási kérések naponta több tucatjával vannak — érdemi választ sajnos nem tudunk még adni, de az érdeklődők áradatát látva ki merem jelenteni: idén július-augusztusban is legalább annyi vendégünk lesz, mint a tavalyi két hónapban. Jöjjenek is, várjuk őket, a kút is ki van pucolva, eredeti vízhozammal működik.

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie