×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Naponta huszonhétszer riasztják őket

2019.07.31 - 09:34
Megosztas :
 • Naponta huszonhétszer riasztják őket

  Idén már 4745 esetben riasztották különféle mentésekhez a tűzoltókat, sokkal többször, mint 2018 első hat hónapjában — ugrásszerűen nőtt az épület-, de főleg a tarlótüzek száma.

  Az elmúlt fél évet értékelte tegnap a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség, s mint az összefoglalóból kiderült, idén már 4745 esetben, azaz naponta átlagosan 27-szer riasztották a lánglovagokat: 75 esetben kellett épülettüzet, míg 74 esetben tarló- és növényzettüzet oltaniuk — s bár idén az épülettüzek száma is 12-vel több volt, mint a tavalyi év első hat hónapjában, de a tarlótűzesetek száma szinte megtízszereződött tavalyhoz viszonyítva, amikor alig 9 ilyenfajta bevetésük volt — három esetben állatokat kellett menteniük, 310 alkalommal pedig egyéb mentéshez riasztották őket (felvonóban és a lakásban bent ragadt személyek kiszabadításától kezdve katasztrófahelyzetnek minősülő események során, azaz árvíz, földcsuszamlás, veszélyes légköri jelenségek, lövedékek megsemmisítésén át munkabalesetekig).

  A 'vörös kakas' 33 alkalommal kereskedelmi egységek, míg 116 esetben magánszemélyek ingatlanára röppent, és a tűzesetek zömét a kikotoratlan, nem megfelelően szigetelt kémény (36%), láng (34%), parázs vagy szikra (26%), hibás/zárlatos elektromos készülékek, háztartási berendezések (20%), felelőtlenül eldobott égő cigaretta/csikk (14%) okozta — de egy alkalommal öngyulladás is történt, egyszer az elektromos áram által kibocsátott hő, egyszer pedig villámcsapás okozott tüzet, s nem mellékesen egy tűzesetet szándékos gyújtogatás okozott.

  A riasztások során 61 esetben menet közben fordultak vissza a tűzoltóságra, mert a vészhelyzet megoldódott, 11 alkalommal pedig hamisan riasztották őket, és hiába siettek az állítólagos tűz helyszínére, s mint az összesítés rámutat, a riasztások alkalmával 2783 személyt részesítettek orvosi ellátásban, két embert pedig a lángokból menekítettek ki, megmentve az életüket.

  A SMURD-rohammentőt idén 2660 esetben, azaz naponta átlagosan 15-ször riasztották, zömében sürgős orvosi ellátás miatt, illetve több mint húsz alkalommal autóbalesetek helyszínére.

  Területi egységekre lebontva értelemszerűen a legtöbbször (2317) a szatmárnémeti lánglovagokat riasztották, a nagykárolyiakat 1311 esetben, és jelentősen megnőtt az avasfelsőfalui egységhez befutott segélykérések száma is (1090). Egyáltalán nem mellékesen a megye településein működő önkéntes tűzoltóegységek az év első hat hónapja során nem kevesebb mint 27 sürgősségi helyzetet oldottak meg — zömében nyilvánvalóan tűzeseteket.

  A bevetések mellett 1549 tűzbiztonsági ellenőrzést és helyzetfelismerési akciót is tartottak, illetve 24 nagyszabású terepgyakorlatot is.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie