×
2020. 07 14.
Kedd
Őrs, Stella
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Náthás? Pihenjen otthon!

2019.11.05 - 15:09
Megosztas :
 • Náthás? Pihenjen otthon!

  „Ha náthás vagy influenzás vagy, menj haza, és pihenj! Az antibiotikum nem hat a vírusok ellen, mint amilyen az influenza is. Kérdéseiddel fordulj kezelőorvosodhoz!” — szól az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lakossághoz intézett üzenete.

  Az Általános Orvosok Európai Szakszervezete (UEMO), melynek dr. Bumbuluţ Călin szatmári háziorvos az elnöke, szintén a felesleges antibiotikum-használat ellen szólal fel: a napokban egy rövid, kétperces videoüzenetet osztott meg a Facebookon, amelyben a szakszervezet szakemberei — köztük Bumbuluţ doktor — arról beszélnek, mennyi gondot tud okozni, ha feleslegesen, például vírusfertőzés miatt antibiotikumokkal bombázzuk a szervezetünket. Bár a videó korábban készült, évről évre aktuálisabb: a túlzásba vitt antibiotikum-használat ugyanis antibiotikum-rezisztenciához vezet, ami egyre komolyabb probléma Európában. Évente 25 ezer ember hal meg úgynevezett szuperbaktériumok okozta megbetegedésben Európában. Az ilyen, antibiotikumoknak különösen ellenálló kórokozók száma pedig egyre nő.

  Az antibiotikum- és általában az antimikrobiális rezisztencia nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem az antibiotikumok tartós helytelen használata és túlhasználata miatt, valamint azért, mert az antibiotikumok fejlesztése nem tart lépést a kórokozók változásával.

  Hosszú távon antibiotikum-rezisztencia kialakulásához vezethet például, ha vírusos megbetegedést antibiotikummal kezelnek, ha a fel nem használt gyógyszerekből származó hulladékot helytelenül kezelik, és így a hatóanyag bekerül a talajvízbe, vagy ha az állattartás területén feleslegesen, megelőzésként antibiotikumos kezelést alkalmaznak.

  Az antibiotikum-rezisztencia elleni harcban az orvosokra hárul a fő feladat — hirdeti az UEMO. A gyógyszert rendelő orvosnak mindig gondosan mérlegelnie kell, hogy az adott esetben valóban várható-e terápiás eredmény az antibiotikumok adásától, és csak akkor írhat fel antibiotikumot, ha erre a kérdésre igen a válasz.

  Mindemellett a betegek is sokat tehetnek a rezisztencia kialakulása ellen. Így például nem szabad korábbi kezelésekből megmaradt antibiotikumokat otthon tartani, és beszedni ezeket orvosi javallat nélkül, de családtagoknak se ajánljuk fel ezeket! Ha pedig az orvos antibiotikumot írt elő, akkor annak szedésében mindig pontosan tartsuk be az utasításokat!

   

  Cookie