×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
15 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Ne a csatornába vezessék el az esővizet!

2019.06.07 - 10:59
Megosztás:
 • Ne a csatornába vezessék el az esővizet!

  Nem csak a lefolyókba dobált dolgok okoznak problémákat a szatmári csatornahálózatban, az sem tesz jót a rendszernek, ha az esővizet belevezetik, figyelmeztet az Apaserv.

  Főleg az olyan esős időszakokban jelentkezik probléma emiatt, mint a milyen az idei május is volt. A vezetékek és a szivattyúállomások mindenhol a háztartások számának függvényében lettek méretezve, az nincs beleszámolva a kapacitásba, hogy a háztetőre vagy az udvarra esett esővizet is el bírja nyelni. Az igazság az, hogy a gyors és intenzív vízátfolyás, amit az esővíz-bevezetés okoz, mossa is a hálózatot, de több rosszat okoz, mint amennyi jót tesz. Ha sok az eső, és sok háztartásból belefolyik a rendszerbe, túlcsordulnak a vezetékek, és vagy nem bírják elnyelni a háztartási használt vizet, vagy az első felszíni nyíláson át kifolyik a visszafolyó víz a csatornából.

  Azt mondják az Apaservnél, a fogyasztókat védi a magántulajdon szentsége, azaz magánterületen nem sokat tud tenni a szolgáltató azért, hogy mentesítse a vezetékeket az esővíz belevezetésétől, azt azonban megteheti, hogy levágja a csatornahálózatról azokat, akik háztartási használt vízen kívül egyebet is az elvezetőbe engednek.

  És nem csak az esővíz okoz problémákat a megnőtt hozam miatt, faluhelyen vannak olyan családok, akik az istállóvizet is a háztartási használt víznek fenntartott vezetékbe engedik. Erre bizonyítékot is találtak már a szolgáltató munkatársai, amikor ázott szalmacsomóktól kellett megtisztítani a csatornavezetéket.

  Princz Csaba

   

   

  Cookie