×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
18 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Négy embert ölt meg a randalírozó a kórházban

2019.08.18 - 16:22
Megosztas :
 • Négy embert ölt meg a randalírozó a kórházban

  Minősített emberölés miatt bűnvádi eljárás indult az ellen a férfi ellen, aki az éjszaka folyamán megölte a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházának négy páciensét, további kilencet pedig megsebesített. A férfinak alkohol elvonási tünetei voltak.

   

   

  A buzăui törvényszéki ügyészség sajtószóvivője, Cătălin Radu ügyész szerint az ügyben minősített emberölés gyanújával indult eljárás. Az agresszor kihallgatása után azt is megvizsgálják, hogy szellemi képességének birtokában volt-e, amikor elkövette tettét - mondta Radu. Az ügyész hozzátette, a férfi jelenleg szigorú orvosi felügyelet alatt áll, de az alkoholelvonási tünetek több órán vagy akár több napon át fennállhatnak, és csak ezek megszűnte után tudják kihallgatni. A săpocai neuropszichiátriai kórház egyik páciense az éjszaka folyamán egy infúziós állvánnyal több ütést mért a kórtermében fekvő páciensek fejére, majd a nők számára fenntartott szomszédos kórterem betegeit is megtámadta. Négy páciens életét vesztette, további kilencen megsérültek. A nyomozáshoz közel álló források szerint a vérontás a 208-as és a 209-es kórteremben történt, amelyekben benyugtatózott vagy ágyhoz kötött betegek feküdtek. Az agresszor 38 éves, a Buzău megyei Săgeata községből származik, és a csütörtöki nap folyamán utalták be a kórházba alkoholelvonási tünetekkel. A támadás után megpróbált elmenekülni, egy másik beteg kórházba utalása okán az egészségügyi intézményben tartózkodó rendőrnek azonban sikerült megállítania.

  A săpocai pszichiátriai kórház igazgatója, Viorica Mihalaşcu az Antena 3 televíziónak nyilatkozva azt mondta, az agresszív férfinél egy akut pszichotikus epizód lépett fel, melynek nyomán hajnali 3 óra 30 perckor rátámadt előbb a saját kórtermében fekvő betegekre, majd az egyik szomszédos kórterem pácienseire.

  Az igazgató megerősítette, hogy 13 áldozata van a támadásnak. Közülük hárman a săpocai kórházban életüket vesztették, egy negyedik személy pedig a Buzău megyei sürgősségi kórházban halt bele koponya- és agyi sérüléseibe. További három betegnek szintén súlyos koponya- és agysérülései vannak, hatan pedig enyhébb arcsérüléseket szenvedtek.

  "A férfi a normál felügyeleti rendszerű kórterembe volt beutalva, nem voltak olyan tünetei, amelyek előre vetítették volna a bekövetkezett szerencsétlenséget" - mondta még az igazgató, hozzátéve, hogy "minden kevesebb mint egy perc alatt, nagyon gyorsan történt", a támadás bekövetkeztekor az osztályon tartózkodó három ápoló nem tudott közbelépni.

   

   

  Személyesen koordinálja

   

  Buzău megyébe utazik Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hogy a helyszínről, személyesen koordinálja a săpocai neuropszichiátriai kórházban indított belső vizsgálatot. Egy Facebook-bejegyzésben a tárcavezető azt írja, folyamatosan tájékoztatta a történtekről a kormányfőt, aki elrendelte, hogy ő maga koordinálja az egészségügyi intézménynél indított vizsgálatot. "Ez egy tragikus eset, amely szigorú kivizsgálást és azonnali intézkedéseket követel meg. Mindig azt mondtuk, hogy a páciensek biztonságának és egészségének biztosítása az egészségügyi rendszer fő küldetése, és minden eljárásbeli hibát azonnal korrigálni kell, hogy elejét vegyük a hasonló tragédiáknak. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családoknak, ugyanakkor biztosítjuk őket arról, hogy akik vétkeseknek bizonyulnak, fizetni fognak" - áll még a bejegyzésben. Sorina Pintea egészségügyi miniszter reggel kiküldte a tárca ellenőrző testületét a kórházhoz.

   

  Kevés személyzet

   

  Nem elégséges a kórházi kisegítő személyzet létszáma a săpocai neuropszichiátriai kórházban - állítja a Sanitas szakszervezet. "Megengedhetetlen, hogy hétvégén egy egészségügyi asszisztens, egy gondozó és egy ápoló felügyelje a 70 pácienst, akik pszichés problémákkal küszködnek, egyesek büntetőügyekben is érintettek. Senki nem gondolt a veszélyre, amelyet mi, a szakszervezet vezetősége a kórház vezetőségével tartott valamennyi találkozón és a minisztériumhoz küldött átiratokban is jeleztünk. Embereknek kellett meghalniuk, hogy higgyenek nekünk" - írják egy Facebook-bejegyzésben a Sanitas săpocai szervezetének tagjai. Az érdekvédelmi szövetség képviselői hangsúlyozzák, a kórházi alkalmazottak által kapott veszélyességi pótlékot 75 százalékról 50 százalékra csökkentették, arra hivatkozva, hogy "nincs pénz".

  Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint az éjszakai váltásban "az érintett kórházi pavilonban egy orvos, hét asszisztens és három ápoló volt, valamint két munkás, akiket a veszélyesnek nyilvánított betegek felügyeletével bíztak meg".

  Azt a kilenc pácienst, akik megsérültek bukaresti kórházakba szállítják. A buzăui kórház sürgősségi osztályának vezetője, Adrian Zoica szerint mind a kilenc sérültet a fővárosba szállítják, a bukaresti Bagdasar, a Floreasca, a városi és a Pantelimon kórházakba. Két beteget helikopterrel visznek a fővárosba, a többi hetet mentővel szállítják. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása értelmében azért kell Bukarestbe szállítani a sérülteket, mert a buzăui kórháznak nincs idegsebészeti osztálya.

  Cookie