×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
24 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Négy gimnázium hétvégéje

2016.12.12 - 11:20
Megosztas :
 • Négy gimnázium hétvégéje

  Az elmúlt hétvégén egy programsorozat keretében a Szatmárnémeti Református Gimnázium a szentendrei, zilahi és nagyváradi refiseket látta vendégül.

  Még januárban indult útjára A Szatmárnémeti Református Gimnázium zarándokútja Szatmár megyében című pályázat, amelynek keretében az iskola gyerekkórusának ifjai Mátyás Erika és Higyed Gyöngyi zenetanárnők vezetésével 9 településre látogattak el és énekeltek az ottani gyülekezetnek. Ennek a projektnek az értéke 2 millió forint volt, és a magyarországi Reformáció Emlékbizottság támogatta. A hétvégén egy hasonló forrásból finanszírozott 500 ezer forintos pályázat keretében a Szatmárnémeti Református Gimnázium gyerekkórusa látta vendégül a Szentendrei Református Gimnázium, a zilahi Wesselényi Református Kollégium és a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium két-két diákját és két-két pedagógusát, akikkel közösen egy remek hétvégét töltöttek el a megyében.

  A hétvégi programsorozat nyitórendezvényére pénteken délután a szatmári iskolában került sor egy ünnepi istentisztelettel egybekötött előadás-sorozat keretében, amelynek témája a gimnáziumot alapító Milotai Nyilas István élete és munkássága volt.

  A délutáni rendezvényen elsőként Ilonczai Zsombor, a gimnázium egykori iskolalelkésze, a két projekt koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket és számolt be néhány mondatban a két pályázatról a jelenlévőknek. Ezt követően Pálinkás Gyula milotai lelkipásztor adta át a határon túlról hozott igei üzenetét. A prédikáció Pál apostol filippibeliekhez írott levelének 3. részét vette alapul, és az istentiszteletről mint Isten ajándékáról szólt.

  A prédikáció után Erdei-Árva István iskolalelkész, majd Kovács Sándor volt esperes is köszöntötte az egybegyűlteket. Kovács a kórus munkáját és tevékenységét külön megdicsérte, és elmondta, hogy büszke rá, hogy a Szatmárnémeti Református Gimnáziumnak ilyen értékes diákjai vannak, ezért azt kívánja, hogy a kórustagok ne csak a gyülekezetekben végzett szolgálatuk által, de a mindennapi életbe is vigyék el az isteni üzenetet.

  Ezt követően a gyerekkórus szolgálata következett, majd Póti Eduárd történelemtanár tartott előadást Milotai Nyilas István életéről és pályájáról. Ezután következett Bara Csaba építészmérnök előadása a Szatmárnémeti Református Gimnázium egykori tanácstermének, jelenlegi tanári szobájának építéséről és a fali festményeiről, amelyek ma is egykori pompájukban léteznek.

  Végül Higyed Gyöngyi zenei előadó beszélt néhány mondat erejéig a kórusról és a két pályázatról, majd újra a gyerekkórus szolgálatában gyönyörködhettek az egybegyűltek.

  A szombati napon irodalmi-történelmi kirándulással folytatódott a közös programsorozat, a négy gimnázium diákjai és tanárai Szatmárról elindulva előbb Nagykárolyba, majd Érmindszentre, végül pedig a majtényi síkra látogattak. A délután folyamán közös foglalkozás keretében adventi koszorút készítettek, majd vasárnap közös istentisztelettel zárult a pályázati találkozó.

   

  Bajnai Botond

   

  Cookie