×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Negyvenezren az idei PMN-en - Fotók!

2013.08.26 - 10:07
Megosztás :
 • Negyvenezren az idei PMN-en - Fotók!

  Kultúrfesztivállá nőtte ki magát a vasárnap véget ért, egy hétnyi elfoglaltságot kínáló XII. PMN. Hiába a megcsappant önkormányzati támogatás, minden eddiginél színesebb lett a rendezvény.

   

  Ellenzékben van a romániai és a szatmári magyarság egyaránt, mégis kidolgozottabb, átfogóbb és összehangoltabb lett a szatmári magyarság legnagyobb rendezvénye, nem tudom, hogy az kellett–e az idei sikerhez, hogy ellenzékben legyünk, nyilatkozta lapunknak Szőcs Péter. A Partiumi Magyar Napok főszervezője, az Identitas Alapítvány elnöke az esemény tegnap, a zárómomentum előtt úgy érezte, nemcsak a szervezők, hanem a közönség is úgy gondolja, most kell erősíteni az identitástudatot és részben ennek tudható be a minden eddiginél nagyobb érdeklődés. De persze a színpadi és színpadok körüli programok sokasága, a könnyedebb és komolyabb programok, a minden téren bővült felhozatal, a több helyszín, az összehangoltabb médiakampány és a remekbe szabott arculatterv egyaránt a népszerűség irányába mozdította a PMN-t. — Bár nem szeretem a fesztivál elnevezéssel illetni a Partiumi Magyar Napokat, mégiscsak teret kell engednünk azoknak, akik annak nevezik, ám fontos részlet, hogy ha már fesztivál lettünk, akkor a partiumi magyarság kulturális fesztiválja lettünk, több mint egy „sablonfesztivál”. A rendezvénysorozatot övező érdeklődés minden évben egyre előrébb és egyre följebb viszi a PMN szervezőit és egyre magasabbra a programok színvonalát, összegzett tegnap este Stier Péter, a Partiumi Magyar Napok főszervezője, elismerve, hogy óriási erőfeszítést igényelt úgy tálalni a látogatók számára a rendezvényt, mint ahogy azt idén tették. A helyi, a megyei önkormányzat és a politikum érdeklődésével fordítottan arányos méretűre és népszerűségűre sikeredett idei, tizenkettedik PMN egyik legnagyobb hozadéka a szervezők számára, hogy sikerült olyan városi, megyei és régiós támogatókat maguk mellé állítaniuk, akik látnak fantáziát a rendezvényben. Csökkent az önkormányzat részéről kapott támogatás, ám a PMN összköltségvetése mégis nagyobb volt, tette hozzá Stier. Az idén már egy hetessé nőtt rendezvény sikere mögött ott van még egy tízfős operatív szervező-gárda is, illetve az önkéntesek mindig élénk hatvanfős csapata, hívta fel a figyelmet a háttérmunkára a főszervező. Nekik legalább olyan fontos szerepük van abban, hogy mindenki jól érezte magát a PMN-en, mint amekkora a fellépőknek, a támogatóknak, a saját programokat szervező civileknek vagy a kiszolgáló egységeknek. Az idei PMN egy héten át tartó rendezvényeire kilátogatók számát negyvenezer főre becsülik.

  A szervezők legnagyobb öröme mégis, hogy a fiatalok is a magukénak érzik végre a PMN-t, illetve hogy a kisiskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig, a kultúrakedvelőktől a sportbarátokig, az asztali társasjátékokat vagy az állatokat kedvelőkig mindenki találhatott magának ínyére valót.

   

  Az SZFÚ nyereményei gyerekeknek

   

  Tovább színesítette a rendezvény programját az ezek közé szervesen illeszkedő, civil szervezetek által felkínált foglalkozások vagy játékok sora, ilyen volt a Szatmári Friss Újság két játéka is. Családi lap lévén, az SZFÚ a részt vevő családok legfiataljaibbnak, a gyereknek szervezett kreatív játékos vetélkedőkkel és az elmaradhatatlan szuvenírekkel és a legügyesebbek számára pedig nyereményekkel készült. A fő helyszíne a napilap játékainak a gyerekszínpad volt, ahol szombaton a Ki mit tud résztvevői kaptak apró, de hasznos szuveníreket, az iskolás tehetségek leginkább a Szatmári Friss Újság logóval nyomtatott iskolai órarendnek örültek. Vasárnap egy ügyességi játékkal tettük próbára a Hétpróba versenyzőit, a legtöbb piculát az kapta, aki a leggyorsabban találta meg a gyerekek legfontosabb elfoglaltságáról, a játékról szóló mondatukat a szombati lapszámban.

   

  Két nap, tucatnyi koncert

   

  A szombati nap legfontosabb eseménye a Buday Péter által levezényelt bográcsgulyás-főző verseny volt, az éhes közönség az eredményhirdetés után tányérba mert egytálételt várta, a szakácsok meg a magyarországi mesterszakács pontozását. Az aranyfakanalat végül a fehérgyarmatiak bográcsából megkóstolt étel nyerte, a legjobb levest mégiscsak szatmárnémetiek készítették, óriási üdvrivalgás mellett a Meteor csapat szakácsa és kuktái vehették át az első díjat.

  A kisszínpad lapunkhoz is kapcsolható vetélkedője előtt a debreceniek bábjátékának köszönhetően telt meg tátott szájjal bámuló gyerekekkel a tér, a sok tehetséges fiatalt szerepeltető Ki mit tud után kézműves mesterségeket lehetett kipróbálni. Ugyanitt délután hatig a MADISZ tartott néptánc-bemutatókat, tanított táncolni öreget, fiatalt.

  A nagysátorban déltőlt zajlott az élet, a szórakozás mellett díj járt a legszebb mosolyért és a nagyszínpadi De La Funk koncerttel egy időben megkapták a mikrofont a humoristák. Déltől a nagyszínpadnak is helyet adó dombon megmozgathatták izmaikat azok, akiknek izomlázuk lett az előző esti Tankcsapda koncerti tombolástól. Ugyanaznap délután Kovács Kati vette át az uralmat a nagyszínpadon, az operettparádé után pedig Péterffy Bori ugráltatott meg mindenkit, a fiatal generáció számára a pénteki Tankcsapda után ő volt a leginkább várt fellépő.

  Vasárnap a Fekete Rózsák és a sepsiszentgyörgyi Selfish Murphy ír és skót zenével mozgatta meg a nagyérdeműt, hattól Korda György és Balázs Klári örökös duója remekelt. Az újközpontban este kilenctől Demjén Ferenc és együttesének koncertje zárta a XII. Partiumi Magyar Napok rendezvényeinek sorát.

  Nézze meg a rendezvényen készült többi képet is!

   

  Princz Csaba

   

  Cookie